Deloitte: Firmy oceňují rozšíření EU, Češi jsou největší skeptici

02.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. května (ČTK) - Firmy z původních i nových členských zemí Evropské unie oceňují loňské rozšíření o deset států. Většina společností z nových zemí EU včetně České republiky tvrdí, že byly na vstup dobře připraveny a že jim členství pomohlo. Tento názor převažuje i mezi českými firmami, ve srovnání s okolními státy jsou však Češi největší pesimisté. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Deloitte.

Průzkum ukázal, že firmy z desítky nových států EU jsou po prvním roce členství ještě většími optimisty, než byly těsně před vstupem. Zpětně samy sebe hodnotí jako dobře připravené. Vstup do EU podle nich jednoznačně pomohl jejich zemím a zvýšil atraktivitu pro zahraniční investory.

O něco méně přesvědčeny jsou však společnosti o tom, že by vstup do unie nějak výrazně pomohl jim samým. Zatímco loni očekávalo pozitivní dopad 74 procent českých společností, po roce působení v unii vidí prospěch jen 47 procent firem. Dalších 43 procent společností soudí, že se pro ně až tolik nezměnilo. Každá desátá česká firma se cítí vstupem do EU spíše poškozena.

Společnosti z okolních zemí jsou se vstupem spokojeny více. Pozitivní dopad vstupu do EU pociťuje například 70 procent polských firem, 69 procent maďarských a 59 procent podniků na Slovensku.

Mnohem růžověji vidí středoevropské firmy dopady vstupu do unie na celé tamní ekonomiky. Pozitivní dopad na stát uvádí 86 procent polských, 79 procent slovenských, 77 procent českých a 71 procent maďarských společností. Podobně jednoznačné bylo přesvědčení firem, že vstup do EU zvýšil atraktivitu jejich země pro další příliv zahraničních investic.

Skupina Deloitte Touche Tohmatsu je přední poradenskou firmou, která ve 150 zemích zaměstnává asi 120.000 lidí. Ve střední Evropě má pobočky v 16 zemích, kde v oblasti auditu, daní, konzultacích a finančním poradenství zaměstnává téměř 2000 lidí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK