Nova: V ČR se objevila nafta ředěná topnými oleji

02.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. května (ČTK) - U některých tuzemských čerpacích stanic se podle televize Nova prodává nafta s příměsí levnějšího topného oleje. Zjistilo to ministerstvo průmyslu a obchodu z rozsáhlé kontroly, jejíž výsledky byly zveřejněny v těchto dnech, uvedla dnes televize ve svém večerním zpravodajství.

Při inspekci byla podle Novy dokonce objevena čerpací stanice, kde se prodávala nafta, jejíž celou jednu třetinu tvořil topný olej. Ministerstvo tak prý má podezření, že našlo další druh daňového podvodu.

Rozpoznat naftu, do níž je přimíchán topný olej, je podle odborníků poměrně jednoduché. V naftě je několikanásobně vyšší obsah síry. "Což pochopitelně napovídá, že tam jsou použity některé nestandardní komponenty, může se jednat podle celního sazebníku o těžké topné oleje," řekl Nově ředitel pražského Ústavu paliv a maziv Zbyněk Mareček. "Je to trošku takový nový fenomén," poznamenal.

Problém s mícháním topných olejů teď podle Novy putuje z ministerstva průmyslu a obchodu na ministerstvo financí. "Celní správa provádí další šetření," potvrdil ředitel České obchodní inspekce Jiří Pěkný.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se soustředí na to, nakolik je problém ředění nafty topnými oleji rozšířen v celé republice. "Bude to zvýšení kontrol, bude to spolupráce jak s ministerstvem financí, tak s Policií České republiky," řekl Nově ministr průmyslu a obchodu Miroslav Urban.

Policie by měla zjistit, kde se nafta s topnými oleji ředí a jakou cestou se dováží na benzinové stanice, dodala televize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK