Qwest se zřejmě stahuje z bitvy o MCI, vítězem asi Verizon

02.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


DENVER/WASHINGTON 2. května (ČTK) - Americká společnost Qwest Communications International zřejmě odstupuje z bitvy o převzetí společnosti MCI, kterou vedla s konkurenčním operátorem Verizon Communications. Qwest v dnešní tiskové zprávě uvedl, že už není v nejlepším zájmu jeho akcionářů a zaměstnanců, aby se vedení firmy dál angažovalo ve snaze MCI převzít.

Management Qwestu ve zprávě uvedl, že snaha firmy se neustále setkává s odmítavým stanoviskem druhé strany, i když Qwest prý nabízí lepší finanční podmínky. Verizon dnes zvýšil svou nabídku na 8,5 miliardy dolarů a vedení MCI už doporučilo akcionářům, aby nabídku přijali.

Zástupci Qwestu se k oznámení bezprostředně nevyjádřili a nevyjasnili tedy, zda vydaná tisková zpráva znamená ukončení boje o MCI. Vedení MCI nechtělo na zprávu Qwestu reagovat, uvedla dnes agentura AP.

Qwest za MCI nabízí asi 9,9 miliardy dolarů, avšak MCI tvrdí, že by se jeho velcí zákazníci z řad podniků od ní mohli odvrátit, pokud by podnik kývnul na nabídku Qwestu.

"Poslední ze série rozhodnutí bohužel potvrzuje to, co jsme si celou dobu mysleli. MCI nikdy neměla zájem s Qwestem jednat v dobré víře, ani zvýšit hodnotu pro akcionáře," píše se ve sdělení Qwestu.

Zatím není jasné, zda stoupenci Qwestu z řad akcionářů MCI budou chtít případný kontrakt s Verizonem zablokovat, nebo se jim podaří návrh odmítnout v hlasování. Z akcionářů MCI nejsou z případného vítězství Verizonu nadšeny velké zajišťovací fondy. Ty mají totiž zájem co nejvíce na transakci vydělat, a daly by tedy přednost nejvyšší finanční nabídce. To znamená Qwestu.

Díky válce nabídek se již hodnota MCI z hlediska zisku k ceně akcie dostala nad úroveň hodnoty konkurenční AT&T. Tu letos za 16 miliard dolarů koupila společnost SBC Communications. MCI má při současném kurzu hodnotu šestinásobku očekávaného provozního zisku na akcii ve srovnání se čtyřnásobkem AT&T.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK