Odchod Británie z EU: špatná zpráva pro akcie a libru, dobrá zpráva pro zlato a stříbro

23.06.2016 | , Investujme.cz
INVESTICE


Odchod Velké Británie z EU by mohl vyvolat zhoršení celé ostrovní ekonomiky: snížit její aktivitu a zapříčinit pád do krátkodobé recese, rozkolísat finanční trhy a v neposlední řadě oslabit národní měnu. Na druhé straně by tyto negativní události měly pravděpodobně pozitivní vliv na vývoj cen drahých kovů jako je zlato a stříbro a mohli bychom se dočkat dalšího růstu jejich cen.

V červnu vzácné kovy rostly – zlato se přehouplo přes 1.300 dolarů za unci. Blížící se referendum vytváří a udržuje napětí a nejistotu, brexit by totiž zřejmě znamenal další oslabení na akciových trzích. Mohlo by dojít k posílení dolaru a následně také vytvoření podmínek pro další růst ceny zlata, a to výrazně nad 1.300, případně až k 1.400 dolarům.

V opačném případě, tedy pokud by Británie toto referendum „ustála“, by v globálním měřítku mohlo dojít k určité úlevě a poklesu ceny žlutého kovu, respektive jejímu stahování zpět k 1.250 – 1.200 dolarům za unci.

Jak již bylo řečeno, na jedné straně jsou odpůrci brexitu, kteří říkají, že případný odchod bude katastrofou a nic dobrého nepřinese, na straně druhé jeho podporovatelé tvrdí, že by byl prospěšný, nemá žádné zápory a přinesl by blahobyt.

Pozitiva brexitu se nacházejí např. v úlevě od zbytečné unijní legislativy, vlastní regulaci pracovního trhu, sociálního systému nebo imigrační politiky atd. Je jen otázkou, jak by se vše reálně vyvíjelo, když by brexit nastal. Existují katastrofické i pozitivní scénáře. Hrozí tedy kolaps, nebo by ostrovní království z odchodu prosperovalo? Katastrofa, nebo blahobyt? Vše je otevřené a již za pár hodin se dozvíme, jaký směr Britové své zemi naordinují.


Autor: Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz
Štítky:

Autor článku

Jakub Petruška  

Články ze sekce: INVESTICE