Koruna při klidném obchodování nepatrně posílila na 30,32 Kč/EUR

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Koruna ráno při klidném obchodování nepatrně posílila na 30,32 Kč/EUR. ČTK o tom informoval Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Podle něj se obchodování s českou měnou liší od vývoje v celém středoevropském regionu, kde výrazněji posiluje maďarský forint a slovenská koruna, s polským zlotým se dnes neobchoduje. K dolaru koruna mírně posílila na 23,59 Kč/USD.

Vlk dnes výraznější pohyby v obchodování s korunou neočekává. Trh podle něj čeká na rozhodnutí americké centrální banky, která velmi pravděpodobně zvýší úrokové sazby. "Spekulace se mohou promítnout i na ostatní měny," dodal. Vliv případného zvýšení úrokových sazeb se však odrazí spíše na eurodolarovém trhu než na trhu s českou měnou.

Tuzemská měna byla v pondělí ráno vůči dolaru nejslabší za posledního půl roku. Obchodovala se za 23,75 Kč/USD, kde byla naposledy na konci listopadu. Do března přitom koruna vůči americké měně posilovala a dostala se až na historická maxima kolem 21,84 Kč/USD.

K propadu koruny vůči dolaru přispělo také oslabování české měny vůči euru, k němuž byl kurz v posledních dnech letos nejslabší. Domácí měnu minulý týden srazilo překvapivé snížení úrokových sazeb Českou národní bankou na historicky nejnižší hodnotu 1,75 procenta. Sazby tak jsou v ČR nižší než v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK