Generální ředitel Českých drah Kousal zřejmě odstoupí z funkce

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Generální ředitel Českých drah Petr Kousal odstoupí z funkce. ČTK to dnes řekl zdroj, který si nepřál být jmenován. Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský informaci nepotvrdil, ale ani ji nevyvrátil. O Kousalově rezignaci by měl údajně informovat ministr dopravy Milan Šimonovský na tiskové konferenci od 11:00.

Vedení drah se stalo v pondělí terčem kritiky ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD). Důvodem je chystané propuštění zaměstnanců, které Škromach označil za nepřiměřené a pohrozil personálními změnami ve vedení drah. "Situaci je třeba stabilizovat, i kdyby to mělo zapříčinit některé personální změny na drahách," řekl v pondělí Škromach. Dráhy zaměstnávaly loni téměř 72.000 lidí, letos by je mělo opustit 6000 zaměstnanců.

Škromach chce proto jednat s ministerstvem dopravy i vedením ČD o snížení počtu propuštěných lidí. Mluvčí ministerstva Marcela Švejnohová reagovala tím, že ministerstvo se jednání nebrání, ČD však svou personální politiku podle ní řeší samostatně.

Odborové sdružení železničářů kvůli propouštění zvažuje stávku. Pokud se odbory do 10. května s vedením nedohodnou, 11. května rozhodnou o vyhlášení stávky. Ta by mohla začít kterýkoli následující den a měla by být časově neomezená.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK