Míra nezaměstnanosti v eurozóně mírně stoupla na 8,9 procenta

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 3. května (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v zemích eurozóny se v březnu posunula mírně vzhůru na 8,9 procenta z 8,8 procenta v předchozích dvou měsících. Způsobil to zejména růst počtu lidí bez práce v Německu, vyplývá z dnešních údajů statistického úřadu Evropské unie Eurostat.

V celé Evropské unii zůstala míra nezaměstnanosti na 8,9 procenta. Česká republika je s harmonizovaným údajem 8,3 procenta mírně pod průměrem EU, na Slovensku je však nezaměstnanost téměř dvojnásobná.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že v zemích eurozóny bude v březnu míra nezaměstnanosti 8,9 procenta. Tento údaj ohlásil Eurostat již za únor, nyní však únorový výsledek opravil dolů.

V Německu vzrostla míra nezaměstnanosti podle harmonizovaných údajů EU na 9,8 procenta z únorových 9,7 procenta. Na počátku roku zde překonal počet nezaměstnaných hranici pěti milionů, což je poválečné maximum.

Z jednotlivých zemí měnové unie je podle neúplných údajů Eurostatu nejnižší nezaměstnanost v Irsku, kde je 4,3 procenta. Mírně vyšší je v Lucembursku a Rakousku. Nejvyšší je z eurozóny ve Španělsku s 10,2 procenta a z celé EU v Polsku a na Slovensku.

Harmonizované údaje o nezaměstnanosti se většinou liší od národních statistik. Česká republika měla podle národního měření míru nezaměstnanosti za březen 9,4 procenta a Slovensko 12,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK