Šimonovský: Šéf Českých drah Petr Kousal odstoupí z funkce

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Generální ředitel Českých drah Petr Kousal odstoupí z funkce. Na dotaz ČTK to potvrdil ministr dopravy Milan Šimonovský s tím, že rezignaci by měl Kousal předat dozorčí radě, která zasedá od 10:00. Mluvčí ČD Petr Šťáhlavský přislíbil vydat kolem 12:00 tiskovou zprávu, v níž České dráhy rezignaci oficiálně potvrdí.

Důvodem odstoupení je podle ministra chystaná změna obchodní politiky Českých drah, kterým v poslední době sice rostou výkony v osobní přepravě, ale dosud nemají uzavřeny s některými kraji smlouvu o úhradě ztráty. Na druhou stranu drahám podle ministra klesá objem nákladní dopravy, přestože česká ekonomika po vstupu do EU roste a export se zvyšuje.

Kousal odstupuje podle Šimonovského sám, a to jako úspěšný manažer po 27 měsících ve funkci. Podnik restrukturalizoval a přivedl jej ze ztráty v řádu pěti miliard k účetní ztrátě ve stovkách milionů korun, řekl.

Vedení drah se stalo v pondělí terčem kritiky ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD). Důvodem je chystané propuštění zaměstnanců, které Škromach označil za nepřiměřené a pohrozil personálními změnami ve vedení drah. "Situaci je třeba stabilizovat, i kdyby to mělo zapříčinit některé personální změny na drahách," řekl v pondělí Škromach. Dráhy zaměstnávaly loni téměř 72.000 lidí, letos by je mělo opustit 6000 zaměstnanců.

Škromach chce proto jednat s ministerstvem dopravy i vedením ČD o snížení počtu propuštěných lidí. Mluvčí ministerstva Marcela Švejnohová reagovala tím, že ministerstvo se jednání nebrání, ČD však svou personální politiku podle ní řeší samostatně.

Odborové sdružení železničářů kvůli propouštění zvažuje stávku. Pokud se odbory do 10. května s vedením nedohodnou, 11. května rozhodnou o vyhlášení stávky. Ta by mohla začít kterýkoli následující den a měla by být časově neomezená.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK