MD: Mýtné by měly platit buď kamiony nebo všechna nákladní auta

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Řídící výbor projektu zavádění elektronického mýtného navrhne vládě, aby mýtné v Česku platily buď jen kamiony nad 12 tun jako v Německu nebo všechna nákladní vozidla nad 3,5 tuny jako v Rakousku. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr dopravy Milan Šimonovský. Vláda přitom v lednu rozhodla, že by mýtné měla platit všechna vozidla nad 7,5 tuny.

K novému rozhodnutí řídícího výboru přispěly výsledky měření intenzity dopravy, který si ministerstvo zadalo. Podle nich je podíl vozidel nad 7,5 tuny a do 12 tun na růstu dopravních výkonů zanedbatelný. Náklady na správu systému pro vybírání peněz od vozidel nad 7,5 tuny by tak podle ministra očekávaný výnos z plateb těchto středně velkých nákladních vozidel ani nepokryl.

Podle výzkumu má nejvyšší podíl z nákladních vozidel na dálnicích kategorie těžkých kamionů nad 12 tun, tedy vozidel se čtyřmi a více nápravami, kterých jezdí po českých dálnicích 15,5 procenta ze všech uživatelů tohoto typu silnic. Středně velká nákladní vozidla nad 7,5 tuny se na provozu na dálnicích podílejí z 6,8 procenta a vozy nad 3,5 tuny do 7,5 tuny tvoří 6,3 procenta uživatelů dálnic.

Podle Šimonovského také řídící výbor složený ze zástupců několika ministerstev dospěl k závěru, že mýtné by se mělo v první fázi vybírat na 2100 km českých dálnic a silnic, a nikoli na 970 km dálnic a rychlostních komunikací, jak se předpokládalo dosud. Legislativa EU sice zatím umožňuje zpoplatnění jen víceproudých silnic, kterých je v ČR právě 970 km, podle Šimonovského však EU umožní Česku také zpoplatnění těch silnic první třídy, které chce v dohledné době asi deseti let rozšířit a postavit z nich víceproudé silnice, tedy rychlostní komunikace nebo dálnice.

Podle Šimonovského ale platí, že čím větší rozsah sítě bude chtít Česko do systému v první fázi zařadit, tím později se podaří elektronické mýtné spustit. Ministr přesto věří, že se do konce roku podaří vybrat dodavatele systému a v příštím roce by mohla začít instalace zařízení pro měření. V průběhu příštího roku by tak mohl být systém zkušebně spuštěn.

Systém, kterým se bude mýtné v ČR měřit, vzejde až ze soutěže na dodavatele. Je tedy možné, že se mýtné bude měřit podobně jako v Rakousku mikrovlnnou technologií, nebo jako v Německu přes satelit. Soutěž má být technologicky neutrální. Státu půjde hlavně o to, aby byl dodavatel schopen spustit systém co nejdříve a aby za něj zaplatil co nejméně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK