MD: Po vstupu do EU přibyla na dálnicích téměř pětina vozidel

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Po vstupu České republiky do Evropské unie se počet vozidel na dálnicích zvedl o 19 procent, naopak na rychlostních komunikacích se počet aut snížil o osm procent. Vyplývá to z měření intenzity dopravy, jehož výsledky dnes na tiskové konferenci zveřejnil ministr dopravy Milan Šimonovský. Nákladních automobilů přibylo celkově 12 procent, a to nejvíce na dálnicích, kde nárůst činil dokonce 21 procent. Na rychlostních silnicích kamionů naopak o dvě procenta ubylo.

Nepotvrdily se tak úplně odhady ministerstva, že dálnice zahltilo o polovinu více kamionů než před vstupem do EU. Nákladní automobily přesto představují téměř čtvrtinu vozového parku na českých dálnicích a rychlostních komunikacích.

Nárůst přepravních výkonů je odlišný podle úseků silnic. Například na dálnicích D2 (z Brna na Bratislavu) a D5 (z Prahy na Plzeň) se intenzita dopravy zvedla zhruba o 30 procent, kdežto na D1 (z Prahy do Brna) jen o dvě procenta. Podle Šimonovského to prokazuje, že rozhodující vliv na zvýšení intenzity dopravy měl zvýšený import a export a jen v menší míře se na něm podepsaly tranzit a tuzemská přeprava.

V letošním roce ministerstvo očekává, že dopravní výkon vozidel v Česku dosáhne 9,051 miliardy vozokilometrů, což by byl další nárůst o deset procent. U nákladních vozů úřad očekává nárůst dokonce o 13 procent. Nákladní auta nad 3,5 tuny by se přitom na celkovém dopravním výkonu vozidel podílela asi 26 procenty.

V současnosti se nákladní vozidla podílejí na provozu na dálnicích z 28,6 procenta, zatímco na rychlostních komunikacích z 17,5 procenta. Naopak osobní vozidla mají nižší podíl na dálnicích (66,9 procenta) proti rychlostním komunikacím (77,8 procenta).

Z měření také vyplynuly, že v nočních hodinách se množství těžkých nákladních vozidel jedoucích po dálnicích a rychlostních silnicích sníží jen na čtvrtinu celodenního výkonu a na dálnicích na třetinu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK