Sobotka: ČR nejspíš nepřijme euro dříve než v roce 2010

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Česká republika pravděpodobně nepřijme euro dříve než v roce 2010. Na semináři v Senátu to dnes řekl první místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka s tím, že právě rok 2010 je nejpravděpodobnější. Výrazné snížení daní, které navrhuje ODS, by podle něj oddálilo přijetí eura o dva až tři roky. Vyjádření ODS se ČTK zatím nepodařilo získat.

Podle Sobotky vláda nechce snižovat schodky rozpočtů výrazně rychleji, než se zavázala v takzvaném konvergenčním programu. Stát bude totiž potřebovat peníze na infrastrukturu, vědu a výzkum nebo reformu vysokých škol.

Česká národní banka podle guvernéra Zdeňka Tůmy však přesně neví, co má od rozpočtové politiky státu očekávat. Plán vlády na snižování deficitů je podle něho při současném růstu ekonomiky málo ambiciózní. Navíc zůstávají otazníky nad plánovanými škrty ve výši 70 miliard korun a spotřebou téměř 30 miliard korun, které si resorty převedly z loňského roku, řekl dnes Tůma.

Sobotka ale tvrdí, že potřebné škrty budou součástí návrhu státního rozpočtu. Rizikem pro zlepšování hospodaření státu podle něj zůstává potřeba spolufinancovat fondy Evropské unie a nedostatečný pokrok při reformě sociálního systému. Asi 1,7 miliardy korun prý stát bude muset vynaložit na různá nově schválená odškodnění.

Česká republika letos pravděpodobně poruší jedno z pravidel konvergenčního programu, podle kterého by měla každoročně snižovat schodek veřejných rozpočtů aspoň o půl procenta. Důvodem porušení je paradoxně loňský překvapivě dobrý výsledek státního hospodaření. Deficit veřejných rozpočtů v roce 2004 dosáhl jen tří procent HDP místo plánovaných 5,2 procenta. Letos však další pokles nelze očekávat a například Sobotka očekává schodek 4,7 procenta HDP. Porušení dílčího slibu chce Sobotka řešit na jednání s dalšími ministry financí EU.

Podmínky pro přijetí eura by měla ČR splnit v roce 2008, kdy by měl schodek veřejných financí klesnout pod tři procenta HDP. Podle Tůmy je však ambice dosáhnout snížení schodku jen na tři procenta zcela nedostatečná. Při současném rychlém ekonomickém růstu by se prý ČR měla snažit snížit deficity výrazněji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK