Stocku Plzeň klesl čistý zisk o polovinu na 188 milionů korun

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Největší domácí výrobce lihovin, Stock Plzeň vykázal loni čistý zisk 188 milionů korun, což je o 52,8 procenta méně než v roce 2003. Důvodem byl útlum poptávky po loňskému zvýšení spotřební daně a předzásobení obchodníků v závěru roku 2003. Společnost loni prodala meziročně o pětinu méně lihovin, a to 20,76 milionu litrů. Tržby bez spotřební daně se snížily o 11,8 procenta na asi 1,46 miliardy korun. Výsledky dnes zveřejnil generální ředitel firmy Martin Petrášek.

Vedení likérky neočekávalo, že se loňský propad prodeje tak razantně ovlivní hospodářské výsledky; ředitelé Stocku ale uvedli, že rok 2003 byl historicky rekordní. Předzásobení kvůli třináctiprocentnímu růstu spotřební daně z lihu a z něj plynoucí velká konkurence na trhu nedovolovaly až do pololetí zvyšovat ceny produktů. "Normální situace nastala až v září," dodal Petrášek. Poslední čtyři měsíce roku ale byly podle něj tak silné, že propad tržeb i prodeje nebyl tak silný.

Pokles českého trhu lihovin bude podle Petráška pokračovat také letos a po loňském propadu trhu o 15 až 20 procent ho odhadl na pět až deset procent.

Domácímu poklesu Stock čelí vývozem. Loni ho zvýšil z 2,05 na 2,33 milionu litrů. Hlavním exportním trhem je Slovensko (2,28 milionu litrů), velmi dobře se rozvíjí USA. Nejnověji začala likérka vyvážet do Ruska a Austrálie. Fernety ze Stocku pijí lidé v deseti zemích - například ve Vietnamu, Thajsku, Finsku, Španělsku či Slovinsku.

Hospodářské výsledky musí ještě schválit valná hromada, která zároveň rozhodne o dividendách a rozdělení zisku. Likérka, která má dlouhodobě stomilionové roční zisky, vyplácí odměny svým akcionářům pravidelně. Za posledních sedm let připadá na akcii dividenda téměř 8800 korun před zdaněním.

Likérka, která patří z více než 95 procent německé potravinářské skupině Eckes, loni odvedla na daních 1,98 miliardy korun, o rok dříve to bylo 3,04 miliardy Kč. Spotřební daň loni činila 1,46 miliardy, zatímco předloni 2,2 miliardy korun, daň z příjmu 154 milionů korun a DPH 373 milionů Kč. Stock Plzeň se na celkových loňských příjmech státu ze spotřební daně podílel 27 procenty.

Podnik, jehož podíl na českém trhu se pohybuje kolem 32 procent, prodal loni nejvíce klasického a citrónového fernetu, dvou nejoblíbenějších českých lihovin. Za fernety následuje Božkov tuzemský. Do portfolia společnosti patří 30 značek. Podnik vstoupil loni na jaře na trh vína se značkou Král vinohradu z Vinselektu Michlovský. Růstový trh vína bude firma nadále posilovat. Loni firma prodala 610.000 lahví vína Král Vinohradu (čtyři druhy) a letos přijde s novými značkami.

Stock se 180 zaměstnanci loni investoval více než 53 milionů korun, především do výstavby nové administrativní budovy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK