Sněmovna je pro možnost vyvlastnění menšinových podílníků firem

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Poslanecká sněmovna souhlasí s tím, aby vlastník alespoň 90 procent základního kapitálu firmy mohl vyvlastnit menšinové spolumajitele. Opatření sněmovna přijala v rámci novely obchodního zákoníku. Opačný názor přitom měla horní parlamentní komora. Sněmovnu ale ovlivnit nedokázala. Samotná novela zjednodušuje a zrychluje zápisy do obchodního rejstříku. Předlohu musí ještě podepsat prezident.

Pasáž o vyvlastnění menšinových vlastníků by podle senátorů mohla být v rozporu s Listinou základních práv a svobod, a zasluhovala by proto důkladnější přípravu. Pasáž byla do novely vložena ve sněmovně bez projednání ve výborech. V obchodním světě se operaci, při níž vlastník minoritní podíly vykoupí, říká vytlačení. Sněmovna předlohu schválila 31. března. Dnes se pro původní sněmovní stanovisko vyslovilo 135 poslanců.

"Jsem si vědom, že to v zásadě je zásahem do ústavních práv," připustil již dříve předkladatel novely Jiří Pospíšil, stínový ministr spravedlnosti ODS. Argumentoval ale tím, že ústavní soudy v dalších evropských zemích tuto operaci akceptovali. Dnes řekl, že hlasování o této problematice je ryze politické.

Pro přijetí úpravy o vyvlastňování menšinových podílníků firem se dnes vyslovil také ekonomický expert ČSSD Jan Mládek. Úpravu označil za důležitou pro fungování české ekonomiky. Podle jeho názoru by měla pomoci vybřednout ze slepé uličky, do které zemi zavedla kupónová privatizace. Právě kvůli privatizaci, soudí Mládek, mají firmy velký počet drobných vlastníků, kteří mohou blokovat strategické záměry.

Přijatá novela, ze které ustanovení o menšinových vlastnících firem sněmovna vyřadila, má zjednodušit zápis do rejstříku mimo jiné zavedením přesných formulářů, které by si lidé mohli vyzvednout u soudů nebo stáhnout na internetu. Jejich vyplněním by se obě strany zápisu vyhnuly zbytečnému papírování a obchodní společnost by mohla vzniknout do týdne. Změny by měly nabýt účinnosti od letošního 1. července.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK