Dušek: Odbory budou i přes odstoupení Kousala jednat o stávce

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Dnešní rezignace generálního ředitele a předsedy představenstva Českých drah Petra Kousala nic nezměnila na záměru odborářů jednat příští týden o vyhlášení stávky na železnici. Předseda nejsilnějšího Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek ale řekl, že Kousalova rezignace může pro jednání znamenat určitý posun.

Kousalovy rezignace si Dušek váží. "Vnímám to ale tak, že někdo vzal na sebe odpovědnost za jiné," uvedl s tím, že za výrazné nesplnění plánu výkonů drah v nákladní dopravě za loňský rok nese hlavní odpovědnost náměstek Jiří Kloutvor, který zůstává ve funkci spolu s dalšími odpovědnými pracovníky.

Odboráři chtějí stávkovat zejména kvůli nadměrnému propouštění. Dráhy má letos opustit 6000 lidí z téměř 72.000 pracovníků. Pokud by se v dohledné době nepodařilo uzavřít kolektivní smlouvu, mohl by se počet lidí, které dráhy nebudou potřebovat, zvýšit asi o 2000 až 2500. O snižování počtu pracovníků chtějí odbory s vedením podniku do příštího úterý jednat. Ve středu mají rozhodovat o stávce.

Dušek, který je zároveň členem dozorčí rady, upozornil, že o Kousalově odchodu z funkce předsedy představenstva bude v pondělí dopoledne na mimořádném zasedání jednat dozorčí rada a do té doby zůstává ve funkci. Podle něj sice podle stanov přebírá po Kousalovi řízení drah jeho dosavadní první náměstek Josef Bazala, ve funkci generálního ředitele jej však musí schválit představenstvo a do čela představenstva jej musí jmenovat dozorčí rada. O kandidátech je podle Duška předčasné hovořit.

Důvodem Kousalova odstoupení je podle ministra dopravy Milana Šimonovského (KDU-ČSL) chystaná změna obchodní politiky Českých drah, kterým v poslední době sice rostou výkony v osobní přepravě, ale dosud nemají uzavřeny s některými kraji smlouvu o úhradě ztráty z regionální dopravy. Na druhou stranu drahám podle ministra klesá objem nákladní přepravy.

Mluvčí drah Petr Šťáhlavský vyloučil, že by Kousal odstupoval kvůli vyjednávání s odbory nebo kvůli výrokům některých ministrů. Vedení drah se stalo v pondělí terčem kritiky ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD). Chystané propuštění zaměstnanců Škromach označil za nepřiměřené a pohrozil personálními změnami ve vedení drah.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK