Sněmovna zpřesnila zákaz pirátského přístupu k vysílání televize

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Zamezit pirátství a nelegálnímu přístupu v rozhlasovém a televizním vysílání i na internetu má nový zákon, který dnes schválila Poslanecká sněmovna. Podpořila zpřesnění týkající se vybírání pokut za porušení zákona, které jí předložil Senát. Zákon, jenž má začít platit od 1. června, nyní dostane k podpisu prezident.

Cílem zákona je zakázat dovoz a prodej takzvaných pirátských dekodérů, které mohou narušit práva autorů a služby v oblasti rozhlasového a televizního vysílání. Za porušení zákazu budou hrozit pokuty až přes milion korun. O vyřizování přestupků a správních deliktů proti zákonu se má podle senátního doporučení starat Český telekomunikační úřad.

Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) senátní verzi podpořil. Připomněl poslancům, že přijetí zákona po Česku vyžaduje evropská směrnice. Upozornil také, že Evropská unie kvůli nepřevedení směrnice do českého právního řádu již s Českou republikou zahájila řízení.

Zákon vychází ze směrnice z roku 1998 o zákazu zařízení, která slouží k obcházení přístupových zabezpečení takzvaných chráněných služeb. Tyto služby jsou financovány buď prostřednictvím příjmů z reklamy a sponzorství, nebo přímo jejich uživateli. Typickým příkladem je televizní satelitní nebo kabelové vysílání, jejichž provozovatelé nabízejí za poplatek například filmy krátce po premiéře v kinech.

Legislativní opatření EU zakazuje výrobu, prodej, instalaci a propagaci zařízení, která umožňují nelegální přístup k placenému televiznímu vysílání, nelegální šíření videozáznamů a nelegální šíření publikací elektronickou cestou.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK