Ceny ropy spolu s ostatními trhy oživily z propadu po brexitu

28.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. června (ČTK) - Světové ceny ropy po dvoudenním poklesu ovlivněném tržními otřesy po čtvrtečním britském referendu dnes oživily o více než dvě procenta. Investoři na ropném trhu využili zotavení globálních finančních trhů a oslabení dolaru k obnovení nákupů.

Severomořská ropa Brent zpevnila kolem 16:30 SELČ o dvě procenta na 48,04 dolaru za barel a americká WTI posílila o 2,2 procenta na 47,30 dolaru za barel. V předešlých dvou dnech ceny ropy pod tlakem výprodejů rizikových aktiv po rozhodnutí o brexitu ztratily asi sedm procent.

Dopad brexitu na ceny ropy byl vcelku omezený, protože trh čeká letní nárůst poptávky v Asii a USA a zvýšené napětí v dodávkách. Ceny podpořila mimo jiné rýsující se stávka na několika norských ropných polích a údaje o poklesu zásob v klíčovém americkém překladišti Cushingu.

K oživení cen přispělo zotavení britské libry a evropských akcií po dvoudenních těžkých propadech. Libra a euro posílily proti dolaru, což ropu rovněž podporuje, protože to nedolarovým investorům zlevňuje nákupy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 48,04 47,16 New York - Nymex WTI srpen 47,30 46,33

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK