KCP: Výroční zprávy nezaslaly jen Harvardský holding a Orco

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Výroční zprávy za loňský rok nezaslaly Komisi pro cenné papíry v termínu z více než 120 emitentů cenných papírů jen Harvardský průmyslový holding a Orco Property Group. Komise se na ně obrátí s výzvou k dodatečnému splnění zákonné povinnosti, při dalším vyhýbání hrozí pokuta, řekla mluvčí KCP Ivana Sedláčková.

Reakci firmy Orco, která vstoupila na pražskou burzu letos počátkem února a jejíž akcie patří k nejlepším na trhu, ČTK shání. Konkurzní správce Harvardského holdingu bude podle vyjádření jeho spolupracovníka z advokátní kanceláře k zastižení až ve středu.

Výroční zprávy, letos poprvé i s údaji o platech členů představenstev a dozorčích rad, měly firmy zaslat a zveřejnit nejdéle do pondělní půlnoci. Firmy byly do poslední chvíle napjaté, zda budou muset uvádět i odměny jednotlivých členů statutárních orgánů. Nakonec se kvůli iniciativě opoziční ODS úprava změnila a příjmy tak postačí zveřejnit v souhrnné podobě.

To řada ekonomů kritizuje. "Plat členů správních rad, ne tedy nutně manažerů, je věcí akcionářů, z jejich peněz se to platí. Proto by podle mě měli vědět komu kolik platí, aby sami mohli posoudit, zda je to dobře či ne. V USA a Británii se zveřejňuje vše, taky proč ne," řekl Ondřej Schneider z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a dodal, že Evropská unie má navíc direktivu, která na zveřejňování platů "tlačí".

Zvláštním terčem kritiky se staly tzv. motivační programy, uplatňované například v Českém Telecomu nebo ČEZ. Programy umožňují lidem v představenstvu a dozorčí radě, aby vydělali na rostoucím kurzu akcií firmy.

Ministr financí Bohuslav Sobotka tvrdí, že motivační programy byly příliš štědré právě v Českém Telecomu a ČEZ. Zatímco v Telecomu byl již motivační program zrušen v loňském roce, u ČEZ chce Sobotka tyto odměny zrušit nyní. "Po pěti letech by měl motivační program ČEZ skončit," řekl. O jeho ukončení však musí rozhodnout valná hromada firmy.

Z výroční zprávy ČEZ plyne, že členové dozorčí rady loni nakoupili 2,3 milionu akcií firmy při průměrné ceně 106,6 koruny za celkových 244 milionů korun. Členové představenstva nakoupili za zhruba stejnou cenu 800.000 akcií. Při současné ceně zhruba 410 korun za kus by na jedné akcii mohli v průměru vydělat zhruba 300 korun. Nakoupených 3,1 milionu akcií by tak dnes mohli teoreticky prodat za zhruba 1,26 miliardy korun.

"Opční program ČEZ je záležitostí valné hromady této společnosti. S tímto konkrétním programem jsou spojené dvě otázky: jednou je nastavení základních parametrů, druhou pak možnost zástupců státu v dozorčí radě z tohoto programu profitovat. Záležitostí se společně zabývají ministři (Milan) Urban a Sobotka," uvedl tiskový mluvčí MPO Ivo Mravinac.

KCP předpokládá, že do konce května by měla mít předběžnou informaci o splnění povinnosti zveřejnění platů. "Komplexní hodnocení zpráv vyžaduje delší dobu," doplnila mluvčí komise.

V uplynulých letech výroční zprávy neměly dle komise žádné zásadní nedostatky. Výjimkou byly například případy, kdy emitenti zveřejnili dvě verze výročních zpráv. Komise tehdy udělila pokuty v řádu desítek tisíců korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK