Akcie ztrácely, hlavně Unipetrol a Komerční banka

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Akcie na pražské burze ztrácely. Největší pokles zaznamenaly Unipetrol a Komerční banka. Nejobchodovanějším českým titulům nepomohly k růstu ani vesměs příznivé čtvrtletní výsledky. Hlavní index PX 50 klesl o 0,89 procenta na 1135,4 bodu a užší index PX-D se snížil o 1,23 procenta na 2712,5 bodu, uvedla burza.

"Ačkoli ještě neodezněla výsledková sezona, na trhu jakoby chyběl impulz, který by tyto výsledky vdechl do obchodování," uvedl Martin Koděra z Patria Finance. Sebemenší pohyb nahoru podle něj vyvolává novou příležitost lépe prodat. Ani zveřejněné dobré výsledky českých blue chips zatím nevzbudily výraznější nákupní zájem u zahraničních investorů, podotkl Pavel Hadroušek ze společnosti Fio.

Komerční banka neprolomila hranici 3100 Kč a nakonec propadla o více než sto korun. Závěrečné nákupní pokyny posunuly její akcie na 3008 Kč, takže cena banky klesla celkem o více než dvě procenta.

Více než půlmiliardový objem obchodování byl ještě a akciemi elektrárenské společnosti ČEZ, které přišly o procento na 405,9 Kč. "Kdo čekal pozitivní reakci na zveřejněné výsledky, tak byl spokojen jen v úvodu obchodování," poznamenal Hadroušek.

Nejvýraznější posun dolů při zanedbatelné likviditě 27 milionů Kč zaznamenal Unipetrol, který se propadl téměř o tři procenta na 147,50 Kč. Páteční výsledky společnosti hodnotí Hadroušek jako očekávané, ačkoli na úrovni jednotlivých dceřiných firem nastaly odchylky.

Nervozita před čtvrtletními výsledky provázela obchodování s Erste Bank, která zlevnila o 1,4 procenta na 1128,50 Kč. "Tomuto oslabení také napomáhá oslabení kurzu české koruny proti euru, částečně se na něm podílí i revize výsledků za rok 2004 z důvodu nových účetních standardů, uvedl Pavel Sudek z Atlantik FT.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK