Sněmovna schválila měsíční odklad zdražení tabákových výrobků

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Zdražení tabákových výrobků mohou kuřáci očekávat zřejmě až od července letošního roku. Poslanci dnes vyšli vstříc návrhu Senátu a o měsíc posunuli účinnost novely zákona o spotřební dani. V červenci by tak měly ceny cigaret vzrůst asi o šest korun na krabičku. Další zdražení, a to zhruba o sedm korun, mohou kuřáci očekávat od dubna příštího roku. Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky.

Odklad termínů má umožnit výrobcům a prodejcům dostatečnou přípravu na nová pravidla.

"Je rozumnější, že sněmovna schválila verzi pozdějšího zvyšování daní," řekl Richard Vavřík z firmy Imperial Tobacco. Přesto podle něj větší zdanění povede k růstu pašování a padělání cigaret. Celní správa by proto měla zintenzívnit boj proti černému trhu.

Vzhledem k tomu, že na českém trhu nyní zuří cenová válka, nezdraží zřejmě cigarety ve dvou krocích o celých 13 korun na krabičku. Bude to asi o něco méně, řekl Vavřík. Další zvýšení daně podle něj musí následovat k 1. lednu 2007. Cigarety by tak během 1,5 roku měly podražit asi o 22 korun, odhadl.

Sněmovna také vypustila z novely pasáž, podle níž měli být lidé kvůli nákupu cigaret za nižší cenu, než jaká je uvedena na kolku, vystaveni pokutě až 100.000 korun.

Stát si od zvýšení spotřebních daní z tabákových výrobků slibuje více peněz ve státní pokladně. Letos by to podle ministra financí měly být zhruba dvě miliardy korun, příští rok téměř sedm miliard korun. Peníze chce MF použít na krytí schodku výběru daní, pokud se sníží daň z příjmu obyvatelstva.

V obchodech by se mělo zvýšení daně projevit s několikaměsíčním zpožděním. Obchodníci se totiž vždy silně předzásobovali cigaretami s levnějšími kolky.

Sobotka již dříve uvedl, že vláda zvolila postupnou křivku zdražování kvůli tomu, aby se vyvarovala rizika zvýšení daňových úniků a rozšíření prostoru pro šedou ekonomiku. Ceny cigaret podle ministra ani po zvýšení nebudou dosahovat minimální hranice sazby tabákových výrobků, která platí v EU.

Senát také navrhl do novely vrátit pasáž, podle níž by pořadatelé plesů nebo venkovských zábav mohli prodávat alkohol, pokud by to tři dny před akcí oznámili celnímu úřadu.

Z 90 na 150 dní od účinnosti novely dolní komora prodloužila lhůtu, v níž se mají vlastní pozemku dohodnout se svým nájemcem na tom, kdo z nich zaplatí daň z nemovitosti za letošní rok. Senátoři také navrhli, aby malí výrobci vína nemuseli podat daňové přiznání, pokud by jim daňová povinnost nevznikla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK