Sněmovna potvrdila zavedení registračních pokladen od roku 2007

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. května (ČTK) - Registrační pokladny s fiskální pamětí by měly být zavedeny od ledna 2007. Rozhodla o tom sněmovna, když přehlasovala nesouhlasný postoj Senátu. Předloha nyní čeká na podpis prezidenta republiky. Opoziční ODS však chce pokladny v případě volebního úspěchu v příštím volebním období zrušit.

Pokladny mají používat provozovatelé maloobchodu nebo hostinské činnosti. Za porušení zákona by platili pokutu až půl milionu korun. Podnikatelé se zavedením pokladen nesouhlasí.

Proti je také ODS. "V žádné zemi, kde jsou pokladny užívány, nepřevýšil nárůst daňového inkasa nárůst nákladů správce daně," řekl poslanec ODS Michal Doktor. Soudí, že zákon by se měl dotknout až 300.000 osob. Již dříve řekl, že předloha se svými účinky přidá k zákonům, které ničí drobné podnikatele.

Podle vlády pokladny přispějí k zamezení daňových úniků, neboť evidují platby v hotovosti. Roční výnosy ze zavedení pokladen budou podle ministra financí Bohuslava Sobotky činit asi miliardu korun.

Předseda lidovců Miroslav Kalousek řekl, že pro KDU-ČSL "nikdy nebyly registrační pokladny hitem, který by vzbuzoval nadšení". Kalousek připomněl, že v žádné zemi, kde byly pokladny zavedeny, nebyl prokázán nárůst výběru daní. Lidovci ale podle Kalouska plní koaliční dohody, a proto dnes hlasovali pro přijetí zákona. Pro se vyslovili také sociální demokraté a komunisté.

Sobotka míní, že zavedení pokladen provází celá řada mylných názorů. Nejvíce rozšířeným je podle něj ten, který hovoří o velkých nákladech dosahujících až 60.000 korun, což tvrdí živnostníci. Podle nich stačí, aby finanční úřady důsledně kontrolovaly užívání registračních pokladen jakéhokoli typu.

Cena nejlevnějších registračních pokladen, které lze rozšířit o fiskální paměť, se na tuzemském trhu podle Václava Poláka z pražské společnosti Pokladny-váhy Polák pohybuje bez DPH mezi 10.000 až 13.000 korunami. Horní cenová hranice je prakticky neomezená a některé drahé pokladny stojí i 100.000 korun.

Podle týdeníku Ekonom si podnikatelé budou muset modernizovat nebo nově zakoupit 200.000 až 300.000 registračních pokladen. Ekonom s odvoláním na údaje ministerstva financí odhadl, že povinnost mít registrační pokladnu s fiskální pamětí vytvoří trh mezi dvěma až čtyřmi miliardami korun.

Předností elektronických fiskálních pamětí v pokladnách je podle vlády to, že zdokumentuje všechny operace pokladny od jejího uvedení do provozu. Falšování údajů a krácení tržeb by bylo obtížnější. Do paměti by měli přístup jen kontroloři finančních úřadů a při opravách pracovníci specializovaných servisních firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK