Zákon o spolupráci úřadů proti neplatičům daní jde do finále

04.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. května (ČTK) - České finanční úřady by pravděpodobně měly získat novou zbraň proti neplatičům daní. Společně s berními úřady v dalších zemích Evropské unie budou moci u rizikových firem provádět souběžné kontroly ve všech státech, kde tyto společnosti působí. Příslušnou předlohu dnes sněmovna hladce postoupila do závěrečného čtení. Definitivní podobu dají poslanci předloze zřejmě příští týden.

Pokud bude norma přijata, budou se moci čeští berní úředníci domluvit se svými kolegy v dalších členských zemích a ve stejnou dobu zkontrolovat nějakou společnost ve všech státech, kde má povinnost platit daně. Úřady budou například kontrolovat správnost nastavení převodních cen mezi společnostmi z nadnárodních skupin.

"Každá daňová správa provede daňovou kontrolu na svém území, ale již se záměrem výměny informací, které takto získá," tvrdí vláda v důvodové zprávě zákona. Kontrolu bude možné vykonat i za účasti berních úředníků ze všech smluvních států.

Vystopovat neplatiče daní by mělo být v Evropské unii jednodušší také proto, že si finanční úřady vyměňují potřebné informace, a snadněji tak zamezí daňovým únikům.

Novou směrnici o spolupráci členských států v oblasti přímého a nepřímého zdanění přijala Evropská komise loni v dubnu. České úřady se již mezinárodní spolupráce účastní. Navrhovaná novela nebude pro státní rozpočet znamenat další finanční náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK