Koruna ráno stagnovala kolem 30,30 Kč/EUR, k dolaru posiluje

04.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. května (ČTK) - Koruna ráno stagnovala kolem hranice 30,30 Kč/EUR. Informoval o tom Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Podle něj tak česká měna navázala na nevýrazné úterní obchodování. Během dne by však koruna mohla nepatrně posílit díky oslabujícímu dolaru. České měna ráno k dolaru posílila a kolem 10:00 prorazila hranici 23,40 Kč/USD.

Podle Vlka dolar oslabuje na všech světových trzích. Je to reakce na včerejší krok americké centrální banky, která zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na tři procenta. Byl to již osmý takový krok v řadě, ale obchodníci očekávali, že centrální banka bude razantnější.

Obchodování s korunou by ve čtvrtek mohly rozpohybovat výsledky zahraničního obchodu, které zveřejní Český statistický úřad. Podle ekonoma Volksbank Vladimíra Pikory však výsledky nebudou natolik příznivé, aby koruna výrazně posílila. Kvůli zhoršení ekonomické situace v Německu Pikora očekává zpomalení růstu tempa exportů. I přesto by letos obchodní bilance mohla skončit vyrovnaná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK