GE Money Bank: Počet kreditních karet do tří let dosáhne milionu

04.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. května (ČTK) - Počet aktivní kreditních karet by měl v České republice do tří let stoupnout na jeden milion. Na tiskové konferenci to řekl manažer platebních karet GE Money Bank Petr Psutka. Loni počet kreditních karet vzrostl o 78 procent na 392.000 a tento nárůst by měl podle Psutky zůstat zachován i v letošním roce.

Z interního výzkumu GE Money Bank mezi necelou pětistovkou respondentů podle Psutky vyplývá, že osm z deseti občanů ČR nesprávně chápe pojem kreditní karta. Lidé si tyto karty často pletou s tzv. debetními kartami. Termín "debetní" se nepoužívá, a proto jej lidé neznají, dodal.

Trh s platebními kartami se v Česku vyvíjel opačně než v ostatních evropských zemí. Tuzemskému trhu vládnou debetní karty, které nedovolují příliš přečerpat zůstatek na účtu. Kreditní karty, jež umožňují půjčovat si peníze, naopak dominují v Evropě a zejména v USA a v Česku zažívají boom teprve v posledních letech.

Češi dohánějí v užívání platebních karet vyspělé státy Evropské unie, platební kartu má v ČR téměř sedm lidí z deseti. Podle údajů Sdružení pro bankovní karty dosáhl počet karet ke konci loňského roku zhruba 6,9 milionu. Na 5,9 milionu z nich bylo debetních. Zbytek připadá na karty kreditní a takzvané charge karty, které jsou určeny především pro movité klienty. Těch je nyní na trhu 327.000.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK