Kdy Fed zvýší úrokové sazby? Letos to nebude

08.07.2016 | , Investujme.cz
INVESTICE


Už je to více než půl roku, co se naposledy odhodlali zámořští centrální bankéři k navýšení úrokových sazeb. Od té doby se měnový výbor Fedu sešel už čtyřikrát a vždy se rozhodl pro zachování statutu quo a s dalšími monetárními restrikcemi vyčkat na vhodnější příležitost.

V úvodu letošního roku byla absence jakékoliv akce v nastavení úrokových sazeb ospravedlněna tehdejšími turbulencemi na kapitálových trzích, přičemž nyní se bankéři obávají následků britského vystoupení z Evropské unie.

Nejbližší zasedání Fedu se uskuteční už v tomto měsíci, konkrétně během 26. a 27. července. Veřejnosti bude výsledek jednání prozrazen ve 20:00 SELČ, přičemž již nyní se horečně spekuluje, s čím zámořští bankéři vyrukují. Ještě na začátku června existovala dle vývoje futures kontraktů na peněžních trzích přesně 53,2% pravděpodobnost toho, že Fed zvýší úrokové sazby do pásma 0,5-0,75 %, tedy čtvrt procentního bodu nad aktuální hodnoty. Po měsíci je však všechno jinak. Velkou změnu znamenal už výše zmíněný dopad britského referenda. Na vlnu následné nervozity, která vedla k poklesu likvidity na finančních trzích a k útlumu inflačního očekávání, budou nejspíše členové měnového výboru Fed reagovat postojem „počkáme a uvidíme“.

Kromě vlivu příprav Velké Británie k odchodu z Evropské unie je jasným argumentem pro odsunutí dalšího navýšení úrokových sazeb i aktuální vývoj v americké ekonomice. Dle nedávno reportovaných makrodat došlo v zámoří k razantnímu zpomalení růstu nových pracovních míst, což je dále doprovozeno i anemickým navyšováním produktivity práce a poklesem průmyslové aktivity. To nejsou podmínky vhodné k utažení monetární politiky, která musí být naopak co nejvíce rozvolněna a dál podněcovat k růstu investic. Obdobně to vnímají i investoři, kteří dle vývoje futures kontraktů, predikují nejbližší možný růst úrokových sazeb v USA až v roce 2018. Nyní je dokonce nastavena pravděpodobnost brzkého poklesu sazeb výše než šance na jejich růst. Opravdu dokonalý obrat v odhadech oproti předchozímu měsíci. Tato změna v predikcích by měla nahrávat rizikovějším aktivům v čele s akciemi a drahými kovy. Na druhou stranu nebude prospívat americkému dolaru.


Autor komentáře: Jiří Šimara, analytik společnosti Cyrrus

Autor článku

Jiří Šimara

Články ze sekce: INVESTICE