Martínek: Nájmy porostou rozdílně, cílem pět procent tržní ceny

04.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. května (ČTK) - Nájmy v bytech s regulovanými činžemi se budou v jednotlivých oblastech republiky zvyšovat rozdílně. Postupně by měly dosáhnout zhruba pěti procent tržní ceny nemovitosti. Na tiskové konferenci to řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Ročně by se podle něj mohly nájmy zvyšovat v průměru kolem deseti procent, neřekl však po jak dlouhou dobu. Zákon o nájemném by chtěl předložit tak, aby ho sněmovna mohla projednat na červnové schůzi.

Deset procent ročního nárůstu nájemného je podle Martínka návrh pro jednání. O kolik procent nájmy v průměru ročně skutečně porostou, bude záležet až na dohodě politických stran. Dodal, že chce zákon předložit tak, aby byla šance na jeho schválení. Za podstatné také považuje vyřešit sociální dopady, o kterých bude jednat s ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem.

Regulované nájemné bytu v Praze o rozloze 60 metrů čtverečních nyní představuje 2220 korun za měsíc. Pokud by tržní cena nemovitosti činila například dva miliony korun, nájemné by se podle návrhu Martínka mělo zvýšit až na asi 8300 Kč měsíčně. Do jaké doby by nájem na tuto úroveň měl vzrůst, ministr neuvedl.

Podle majitelů domů se ale má nájemné okamžitě zvýšit na úroveň zhruba 50 korun za metr čtvereční a měsíc tak, aby na regulaci nemuseli doplácet. Navýšení nájmů na pět procent skutečné tržní ceny nemovitosti je prý možné akceptovat po přechodnou dobu. "Do roku 2010 by se nájmy měly zvýšit na šest až sedm procent tržní ceny nemovitosti, což je úroveň obvyklá v Evropě," řekl předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček.

Problém regulace nájemného se v České republice týká zhruba 750.000 bytů, tedy téměř pětiny trvale obydlených bytů. Soukromým majitelům patří kolem 300.000 bytů, ostatní byty vlastní obce. Kvůli regulaci nájemného již více než 200 majitelů domů podalo stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Majitelé domů uvádějí, že jim současné regulované ceny nestačí ani na údržbu nemovitostí. Podle Ústavu soudního inženýrství činí nájemné, které kryje náklady, 49 korun za metr čtvereční a měsíc. Nejvyšší regulované nájemné v republice je v Praze, kde se měsíčně platí 37 korun za metr čtvereční.

Zákon o nájemném patří k hlavním prioritám nového ministra pro místní rozvoj, který do funkce nastoupil 27. dubna po současném premiérovi Jiřím Paroubkovi. Zákon republice chybí již přes dva roky. Činže v bytech s regulovanými cenami je nyní možné zvyšovat pouze po dohodě majitele a nájemníka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK