ČOI: Obchodní řetězce mají stále potíže s dodržováním zákonů

04.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. května (ČTK) - Obchodní řetězce mají podle výsledků nedávných kontrol České obchodní inspekce (ČOI) stále velké problémy s dodržováním zákonů. Dobře pro obchodní řetězce nedopadlo 40 procent kontrol ČOI, když nejčastějším prohřeškem bylo nedodržení zákona o ochraně spotřebitele. Za to obchodníkům hrozí až milionová pokuta. ČOI navíc při kontrolách obchodním řetězcům dočasně zakázala prodej zboží v hodnotě 1,5 milionu korun, protože nesplňovalo podmínky pro uvedení na trh.

Mluvčí ČOI Miloslava Fléglová řekla, že inspektoři v 1. čtvrtletí letošního roku provedli v 37 obchodních řetězcích 577 kontrol. Zhruba ve 40 procentech kontrol inspektoři zjistili porušení některého ze zákonů, na jejichž dodržování ČOI dohlíží. "Na výrobky, které nesplnily podmínky uvedení na trh, byl vydán zákaz prodeje do doby sjednání nápravy. Šlo celkem o 8049 kusů výrobků v hodnotě 1,496.324 korun," uvedla Fléglová.

ČOI nyní s 22 obchodními řetězci vede nebo zahájí 217 správních řízení. "Zákon o ochraně spotřebitele porušili prodávající nejčastěji, a to ve 213 případech. Dalších 12 zjištění se vztahovalo k porušení povinností stanovených zákonem o technických požadavcích na výrobky a ve čtyřech případech byl porušen zákon o obecné bezpečnosti výrobků," uvedla Fléglová.

Dalších 11 prohřešků obchodních řetězců se podle Fléglové týkalo porušení některého z jiných zákonů. "Většinou byla používána měřidla s neplatným úředním ověřením, čím byl porušen zákon o metrologii," podotkla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK