Koruna posílila o 15 haléřů na 30,15 Kč/EUR

04.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. května (ČTK) - Česká měna ve středu posílila k euru až o dvacet haléřů na 30,10 Kč za euro, po 17:00 ji zastihl závěr na 30,15 Kč/EUR. Kurz ovlivňoval výhradně vývoj na okolních středoevropských trzích. K dolaru koruna zpevnila celkem o 12 haléřů na 23,28 Kč/USD. Vyplývá to z informací dealingu Komerční banky.

Koruna se ve středu z domácího prostředí znovu žádné události nedočkala, takže sledovala pouze posilování polského zlotého, maďarského forintu a slovenské koruny, uvedl analytik KB Vladimír Kvasnička.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová upozornila na to, že během uplynulých 24 hodin se změnil trend amerického dolaru k euru. Dolar by podle ní v dalších dnech měl mít tendenci oslabovat jak k euru, tak ke koruně. "Odliv kapitálu od dolarových aktiv navíc podpoří také českou korunu vůči euru," dodala.

Americká měna oslabila k euru po zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou Fed a jejím následném komentáři k inflaci. "Řada dolarových investorů si poté opět vzpomněla na "starou dobrou" střední Evropu. Ta se v poslední době netěšila zrovna velkému zájmu investorů a středoevropské měny v uplynulých dvou měsících značně oslabily," vysvětlila Šichtařová.

Obchodování s korunou by ve čtvrtek mohly rozpohybovat výsledky zahraničního obchodu, které zveřejní Český statistický úřad. Trh očekává mírné meziroční snížení schodku obchodní bilance. Tuto pro korunu pozitivní zprávu ale bude kompenzovat další snížení dynamiky obchodní výměny. "Reakci koruny na zveřejněná data tedy neočekáváme," podotkl Kvasnička.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK