Americké akcie posílily díky firmám GM a MetLife

04.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 4. května (ČTK) - Americké akcie dopoledne posílily v čele s firmami General Motors a MetLife. Největší světová automobilka GM vzrostla zhruba o 16 procent díky zprávě o tom, že o nákup jejích akcií má zájem investiční společnost miliardáře Kirka Kerkoriana.

Dow Jonesův index průmyslových akcií kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) posílil o 0,7 procenta na 10.330,55 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se ve stejnou dobu zvýšil rovněž o 0,7 procenta na 1947,36 bodu.

Automobilka GM rostla poté, co Kerkorianova firma Tracinda oznámila, že hodlá učinit nabídku na nákup až 28 milionů akcií GM za 31 dolarů za kus. Na získání podílu by tak mohla celkově vynaložit až 868 milionů dolarů. Pojišťovna MetLife si připsala více než deset procent, protože její čtvrtletní výsledky překonaly očekávání.

Největší světový výrobce počítačových her Electronic Arts naopak prudce oslabil kvůli zprávě o poklesu zisku ve čtvrtém finančním čtvrtletí o více než 90 procent. Společnost navíc předpověděla, že za první čtvrtletí nového finančního roku pravděpodobně vykáže ztrátu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK