ČSÚ: Zahraniční obchod vykázal nejlepší výsledek od března 1993

05.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. května (ČTK) - Český zahraniční obchod vykázal již třetí měsíc po sobě přebytek. V březnu převýšil vývoz českého zboží dovoz o šest miliard, což je nejlepší výsledek od března 1993. Dařilo se zejména exportérům strojů a dopravních prostředků. Obrat zahraničního obchodu však zpomalil, oznámil Český statistický úřad.

Hodnota vývozu se meziročně v březnu zvýšila o šest procent, což je nejnižší růst od ledna loňského roku. Statistici však upozorňují, že v březnu minulého roku začaly hodnoty vývozu i dovozu výrazně růst. Dovoz v březnu meziročně klesl o půl procenta.

Od začátku letošního roku vykázal zahraniční obchod přebytek 14,7 miliardy korun a byl meziročně o 13,4 miliardy vyšší. V lednu až březnu vzrostl vývoz o 14,1 procenta a dovoz o 10,6 procenta.

Čeští exportéři jsou úspěšní zejména na trzích Evropské unie. V březnu byla bilance ČR s těmito státy aktivní ve výši 23,1 miliardy korun, což je meziroční zlepšení o 3,7 miliardy. Se státy mimo Evropskou unii naopak obchodní bilance skončila pasivem 17,1 miliardy Kč. Také v obchodě s těmito státy však došlo ke zlepšení. Meziročně se totiž schodek snížil o 5,6 miliardy korun, uvedl ČSÚ.

Meziměsíčně se vývoz po sezonním očištění snížil o 2,9 procenta a dovoz o 3,5 procenta. "Tempo růstu trendu vývozu i dovozu od října 2004 klesá," uvedli statistici.

Zahraničním výrobkům nejlépe konkurují výrobci strojů a dopravních prostředků. Aktivum v obchodě s těmito výrobky se v březnu meziročně zvýšilo o 7,8 miliardy korun. Pasivum obchodu chemickými výrobky se snížilo o 2,7 miliardy korun. Přebytek v obchodu s polotovary a materiály se zvýšil o 2,3 miliardy Kč.

Vývoz strojů a dopravních prostředků se zvýšil o tři procenta. Výrazněji rostl pouze export telekomunikačních zařízení o 15,4 procenta a silničních vozidel o 13,5 procenta. O 14,4 procenta naopak klesl vývoz výpočetní techniky. Dovoz strojů a zařízení se snížil o 9,1 procenta.

O více než 40 procent se meziročně zvýšil dovoz minerálních paliv. Přispěly k tomu zejména vyšší dovozy ropy (hodnota dovozu meziročně stoupla o 26,8 procenta) a zemního plynu (cenový nárůst o 51,4 procenta).

Z teritoriálního hlediska se zlepšila obchodní bilance zejména s Francií. Před rokem dovoz zboží z Francie převyšoval český vývoz o 1,4 miliardy. Letos v březnu už český vývoz do Francie převýšil dovoz francouzského zboží o půl miliardy Kč. Schodek obchodu s Čínou se snížil o 1,8 miliardy korun. Zlepšila se také bilance se Spojenými státy a se Slovenskem. Zhoršil se obchod s Nizozemskem, Británií, Ruskem a Německem, uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK