HN: Kauza kolem Čepra pokračuje, z podniku dál mizejí miliony

05.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. května (ČTK) - Kauza kolem státem ovládaného strategického podniku Čepro podle Hospodářských novin pokračuje. Společnost sice odvrátila exekuci, ale věřitelé firmy našli jednoduchý způsob, jak se i tak k penězům dostat, píšou.

Podle deníku je princip jednoduchý a bezprostředně souvisí s původní snahou připravit firmu o miliardy. Dvě soudem uznané pohledávky soukromých firem vůči Čepru v celkové výši tří miliard korun několikrát změní majitele a nakonec skončí u obchodníků s pohonnými látkami, kteří už roky od Čepra nakupují. "Noví vlastníci pohledávek začnou ze zásobníků Čepra - tak jako obvykle - odebírat pohonné látky, ale tentokrát za ně nezaplatí. Pouze firmě oznámí, že platit nebudou, protože koupili původní pohledávky a započítávají si je tedy proti odebraným surovinám," píšou HN.

Podle deníku už tímto způsobem Čepro přišlo o 200 milionů korun. "Víme o tom, že tyto peníze ve firmě nejsou. Čepro ale jednostranné započtení pohledávky neuznává a bude podnikat kroky, jak peníze vymoci," cituje Jana Juchelku, šéfa Fondu národního majetku, který je jediným akcionářem Čepra.

Miliardové pohledávky začaly měnit majitele poté, co jejich původní držitelé před půl rokem neuspěli v už nařízené exekuci. Tu se státu, jak HN připomínají, podařilo na poslední chvíli odvrátit.

Nejnovější strategii 'pohledávka versus odebrané zboží' vůči Čepru podle HN úspěšně uplatnil podnikatel Zdeněk Hobza, který byl dosud zcela bezproblémovým partnerem firmy. V posledních měsících ale nezaplatil Čepru za zboží za téměř 200 milionů a podniku napsal, že si započetl pohledávku, kterou původně na Čepru vysoudila jihlavská společnost M port. Ta vyhrála spor o 348 milionů korun a její jednatel David Soukup HN potvrdil, že pohledávku prodal, ale ne Hobzovi, i když se s ním osobně zná. "Od koho se o té pohledávce dozvěděl, to nevím. Já jsem ji prodával na Maltu a nemám nic společného s tím, že se pak dostala až k němu," prohlásil.

Stejný postup jako Hobza - tedy započtení pohledávky proti odebranému zboží - podle HN nyní zvažují i další vlastníci pohledávek.

"Otevřeně: Všude jsem říkal, že to je jeden ze způsobů, jak se v tomto případě vyhnout komplikacím s exekucí. Ta pohledávka soudně přiznaná je a existuje. Její započtení je naprosto plnohodnotný způsob, jak se zbavit této věci a zřejmě na to přišli i jiní," citují HN advokáta Tomáše Sokola, který zastupuje společnost Al Batal, která držela jeden čas pohledávku za 2,6 miliardy korun.

Okolnosti miliardového ataku na Čepro, které mimo jiné schraňuje státní hmotné rezervy, vyšetřuje už přes půl roku policie. Proti autorům operace s pohledávkami však zatím důkazy nenalezla, píšou Hospodářské noviny.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK