Poslanci se přou o pravidla uzavírání kolektivních smluv

05.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. května (ČTK) - Nejsilnější odborové organizace v podniku budou mít možná rozhodující slovo při uzavírání kolektivní smlouvy v situaci, kdy je odborových organizací v jedné firmě víc a nejsou schopny se dohodnout. Počítá s tím poslanecký návrh novely, který dnes sněmovna před odpor ODS, US- DEU a některých lidovců postoupila k projednání výborům.

Návrh předpokládá, že pokud nastane spor mezi odborovými organizacemi, mohla by kolektivní smlouvu uzavřít ta, případně ty z odborových organizací, které dohromady sdružují nejméně 75 procent všech odborářů v podniku. Tato varianta by podle novely přišla na řadu ve chvíli, kdy se odborové organizace nejsou schopny dohodnout pět měsíců. Nyní se podle poslanců stává, že uzavření kolektivní smlouvy zablokuje ke škodě většiny ostatních zaměstnanců odpor jedné organizace.

Předlohu kritizovali občanští demokraté, podle nichž je protiústavní. Eva Dundáčková jednoho z autorů Miroslava Kapouna nepřímo obvinila z toho, že novelu předložil na objednávku Odborového sdružení železničářů (OSŽ). Kapoun řekl, že je jen řadovým členem OSŽ a odmítl názor, že by byl ve střetu zájmů.

Dundáčková soudí, že předloha ohrožuje menší odborové organizace. "Hrozí omezení počtu odborových organizací, na druhé straně posílení hegemonie vždy jen jediné odborové centrály, která by měla právo rozhodovat o všem," prohlásila. Stínová ministryně práce za ODS Alena Páralová se domnívá, že novela vznikla kvůli sporu mezi odbory železničářů, kde se nemohou dohodnout na kolektivní smlouvě.

Do sněmovny dorazily v souvislosti s předlohou petice a vyjádření pro i proti. Svým podpisem novelu podpořilo téměř 46.000 lidí. Tuto petici iniciovalo OSŽ, v jehož čele stojí Jaromír Dušek. Již dříve řekl, že současný zákon je podle něj špatný. Situace prý začaly "využívat různé 'pidisvazy', zvlášť elitní skupiny - lékaři, tramvajáci, piloti či strojvůdci".

Dundáčková ve sněmovně naopak hovořila o tom, že poslanci dostali záporné ohlasy na novelu například právě od Federace strojvůdců a Českého sdružení dopravních pilotů ČSA.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK