Prodej nafty ředěné topnými oleji začala prošetřovat policie

05.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. května (ČTK) - Finanční policie začala prošetřovat prodej nafty s příměsí levnějšího topného oleje, kterou podle zjištění České obchodní inspekce nabízejí některé tuzemské čerpací stanice. Kontrolám ČOI nevyhověla desetina vzorků nafty a podle ústředního ředitele ČOI Jiřího Pěkného by se daňové úniky mohly ročně vyšplhat na několik miliard korun.

"Finanční policie prošetřuje několik případů prodeje této nafty. Jde o jednotlivé případy. Nemůžeme hovořit o desítkách případů," řekla dnes ČTK Lucie Uhlířová z tiskového oddělení policejního prezidia.

Topný olej určený k vytápění je osvobozen od daně a naopak nafta je zatížena spotřební daní 9,90 koruny za litr. Státní rozpočet by tak kvůli prodeji ředěné nafty mohl přijít o značné finanční částky.

Podle Pěkného zřejmě jde o organizovaný zločin. "Není reálné, aby příměsi do nafty přidávaly jednotlivé čerpací stanice, ani by se jim to nevyplatilo. Provádějí to pravděpodobně organizované skupiny, které fungují jako švýcarské hodinky," řekl dnešnímu vydání deníku Právo Pěkný.

ČOI nyní spolu s celníky analyzuje podezřelé vzorky. O podrobnostech nechtěl Pěkný mluvit, neboť ti, kteří takto porušují zákony, by se podle něj rychle přizpůsobili, píše Právo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK