ČNB snížila odhad letošního schodku veřejných financí na 4,0 pct

05.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. května (ČTK) - Česká národní banka snížila odhad letošního schodku veřejných financí ze 4,7 procenta na čtyři procenta HDP. V dalším roce by se měl schodek ještě mírně snížit, vyplývá z inflační prognózy, kterou centrální banka zveřejnila. V loňském roce schodek poklesl na tři procenta.

"Odhad budoucího vývoje veřejných financí je však nadále nejistý," uvedla ČNB. Ke snížení odhadu centrální banka přistoupila kvůli lepšímu hospodaření státu v loňském roce. Schodek rozpočtu přesáhl 90 miliard, což bylo proti plánu o zhruba 20 miliard méně. Resorty si navíc převedly téměř 30 miliard korun do letošního rozpočtu.

Česká republika musí do roku 2008 snížit schodky veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP, aby mohla o dva roky později přijmout euro. Podle guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy je však ambice dosáhnout snížení schodku jen na tři procenta zcela nedostatečná. Při současném rychlém ekonomickém růstu by se prý ČR měla snažit snížit deficity výrazněji.

Ministr financí Bohuslav Sobotka ale nechce snižovat schodky rozpočtů výrazně rychleji, než se vláda zavázala v takzvaném konvergenčním programu. Stát bude totiž potřebovat peníze na infrastrukturu, vědu a výzkum nebo reformu vysokých škol. MF na letošní rok počítá se schodkem 4,7 procenta HDP a v roce 2006 s deficitem 3,8 procenta HDP.

Centrální banka v poslední době poukazuje na nečitelnost rozpočtové politiky státu. Plán vlády na snižování deficitů je podle bankéřů při současném růstu ekonomiky málo ambiciózní. Navíc zůstávají otazníky nad plánovanými škrty ve výši 70 miliard korun a spotřebou téměř 30 miliard korun, které si resorty převedly z loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK