Komise povoluje České republice podpořit nákup nových železničních kolejových vozidel pro osobní dopravu

05.05.2005 | , Zastoupení EK v ČR
Tiskové zprávy


Evropská Komise rozhodla, že nevznese námitky proti opatření České republiky na podporu jejích aktivit v oblasti osobní železniční dopravy.

Orgány České republiky mají v úmyslu zaručit se za úvěr finanční společnosti EUROFIMA poskytnutý Českým drahám na nákup nových kolejových vozidel pro osobní dopravu ve výši 45 milionů EUR. Opatření podpory kladně přispěje k rozvoji činností v oblasti železniční dopravy a je slučitelné s řádným fungováním společného trhu.

Stávající kolejová vozidla společnosti České dráhy pro osobní dopravu jsou výrazně zastaralá a je třeba je nahradit, aby se omezila jejich poruchovost, a naopak se zvýšila jejich provozní spolehlivost a bezpečnost služeb osobní železniční dopravy v České republice.

Rozvoj aktivit v oblasti železnic je ve společném zájmu a v souladu s evropskou dopravní politikou. Kromě toho má opatření velmi omezený dopad na hospodářskou soutěž a na současné obchodní podmínky. Za prvé, České dráhy hradí jednak úrokovou sazbu za úvěr, byť výhodnější než při standardních tržních podmínkách, a jednak poplatek za záruku. A za druhé, záruka se vztahuje pouze na osobní železniční dopravu, což je odvětví, které podle právních předpisů EU není otevřeno hospodářské soutěži.

Z těchto důvodů se Komise domnívá, že navrhované opatření kladně přispěje k rozvoji určitých hospodářských činností ve společném zájmu ve smyslu čl. 87 odst. 3 písm. c) Smlouvy o ES.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy