Priority vlády: Euroústava, reforma penzí, daně, věda i byty

05.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. května (ČTK) - Nová vláda Jiřího Paroubka (ČSSD) v připravovaném programovém prohlášení pokládá za hlavní úkol schválení evropské ústavy, a to přednostně formou referenda. Do konce volebního období chtějí ministři stihnout i další věci - předložit základní teze důchodové reformy, zvýšit investice do výzkumu i celoživotního vzdělávání, snížit daně lidem s nízkými a středními příjmy, předložit zákon o střetu zájmů či zaručit právní rámec k "postupnému a sociálně citlivému" uvolnění nájmů.

Vyplývá to z návrhu prohlášení, který má ČTK k dispozici. Nyní ještě dokument čekají dílčí obsahové, redakční či jazykové úpravy. Začátkem příštího týdne ho chce Paroubek zveřejnit.

Zhruba čtyřiadvacetistránkový materiál je rozdělen do dvanácti kapitol, které nekopírují rozdělení resortů. Materiál začíná úvodní proklamací a preambulí, následují kapitoly Česká republika v Evropské unii, hospodářská politika a veřejné finance, sociální soudržnost, znalostní a informační společnost, právní stát, zemědělství, ochrana životního prostředí a doprava, obrana a vnitřní bezpečnost, zahraniční politika, legislativní úkoly vlády a závěr.

V úvodu vláda uvádí, že se chce soustředit na prohlubování evropské integrace s důrazem na evropskou ústavu. "Jde o závažný dokument, k němuž by se podle názoru vlády měli vyslovit občané České republiky v referendu. Z tohoto důvodu bude vláda nadále usilovat o přípravu referenda ve spojení s řádnými parlamentními volbami v roce 2006," uvádí se v návrhu. Paroubek dnes novinářům řekl, že pokud by referendum neprošlo, pak se jeho vláda zasadí o přijetí euroústavy v parlamentu.

Kabinet chce rovněž důsledně bojovat s korupcí, kriminalitou, šedou i černou ekonomikou, a to i pomocí zákona o střetu zájmů. Paroubkův tým má ambici najít co nejširší politickou shodu na variantě důchodové reformy "zajišťující důstojné stáří dnešní střední a mladé generaci". Výrazně by měly vzrůst investice do výzkumu a vývoje, zlepšit se má spolupráce vysokých škol a výzkumných ústavů s podniky. Kabinet má zájem zlepšovat podmínky pro život na venkově a chránit životní prostředí.

Vláda vypočítává další zákony, které hodlá předložit parlamentu - například novelu volebního zákona, zákon o parlamentní kontrole zpravodajských služeb či zákon o územním členění státu. Chce zahájit diskusi "s relevantními politickými silami" o úpadkovém právu. Základní legislativní teze hodlá kabinet předložit v otázce důchodového zabezpečení, nového systému sociální péče a státní sociální podpory, reformy zdravotnictví nebo lepšího fungování veřejné správy.

"Vláda, přesvědčena, že diskuse o představeném programu je nezbytnou podmínkou demokratického dialogu v zájmu rozvoje celé společnosti, je připravena k široké komunikaci s parlamentem, prezidentem republiky a veřejností," zní poslední věta pracovní verze programového prohlášení. Na prosazení svých záměrů má 18 členů vlády 13 měsíců.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK