Živnostenská banka sníží sazby u úvěrů a hypoték

05.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. května (ČTK) - Živnostenská banka sníží od pondělí 9. května sazby u některých úvěrů a hypoték. Hypoteční úvěr s jednoletou fixací banka nově nabízí za pevnou sazbu 2,60 procenta, což je o 0,35 procentního bodu méně než dosud. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ŽB Ivo Polišenský. Měsíční splátka u hypotečního úvěru na milion korun se splatností 30 let tak klesne o několik desítek korun.

Banka současně sníží minimální sazby u neúčelových spotřebitelských úvěrů. Neúčelový osobní úvěr banka nově poskytuje od 7,9 procenta.

Ke snížení úrokových sazeb banky přiměl překvapivý krok centrální banky, která koncem dubna snížila sazby o čtvrt procentního bodu na nejnižší úroveň v historii. Hlavní repo sazba klesla o čtvrt procentního bodu na 1,75 procenta. Sazby tak jsou nižší než v eurozóně. Úrokové sazby již snížily Wüstenrot hypoteční banka, Raiffeisenbank a GE Money.

Experti upozorňují, že snižování úrokových sazeb u hypoték bývá často pouhým reklamním trikem. Banky totiž obvykle snižují úvěr s jednoletou fixací, který využívá jen malá část klientů. Nejvíce zákazníků si totiž vybírá úvěry s pětiletou fixací.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK