Koruna posílila o 20 haléřů na 29,95 Kč/EUR, zpevnila i k dolaru

05.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. května (ČTK) - Koruna se dnes po třech týdnech vrátila pod hranici 30 korun za euro. Od rána posílila asi o 20 haléřů na 29,95 Kč/EUR. Důvodem je zájem investorů o středoevropské měny a také příznivé výsledky zahraničního obchodu. K dolaru česká měna posílila o 15 haléřů na 23,14 Kč/USD, vyplývá z informací dealingu Komerční banky.

Český zahraniční obchod vykázal již třetí měsíc po sobě přebytek. V březnu dosáhl nečekaného přebytku šest miliard korun, což je nejlepší výsledek od března 1993. Statistika tak podle ekonoma Volksbank Vladimíra Pikory potvrdila, že kurz koruny pod 30 Kč/EUR nepředstavuje pro českou ekonomiku problém.

V dalších dnech má koruna podle expertů otevřenou cestu k dalšímu zpevňování. Překazit by jí to podle Pikory mohla politická krize v Polsku. Pokud by se vyostřila, strhl by padající zlotý i ostatní středoevropské měny.

Za poslední týden koruna zpevnila o více než 50 haléřů. Podle ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové si měna po takto prudkém posílení může vybrat krátký oddechový čas, ale poté by se měla opět vydat k silnějším hodnotám.

Stejný trend posilování by měl nastat i vůči americkému dolaru. K němu koruna tento týden oslabila až na 23,77 Kč/USD, což byla nejslabší hodnota za necelého půl roku. Již brzy by se však měna mohla vrátit pod hranici 23 korun za dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK