Gandalovič: Bez dohody by měl nájemce po roce z bytu odejít

05.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. května (ČTK) - Nájemce, který se s pronajímatelem po skončení přechodné doby nedohodne na výši nájemného, by měl nejpozději po roce z bytu bez náhrady odejít. Přechodná doba by měla trvat nejdéle šest let a během ní by se regulované a tržní nájmy měly dostat na rovnovážnou úroveň. Na konferenci Nemovitosti a nájmy to dnes řekl stínový ministr pro místní rozvoj za ODS a zároveň primátor Ústí nad Labem Petr Gandalovič.

Lidé, kteří by ze sociálních důvodů nemohli byt opustit, by měli mít výjimku. Gandalovič uvedl, že by se jim lhůta pro opuštění bytu prodloužila asi na dva nebo tři roky. Podobně by byli chráněni například handicapovaní občané.

Tímto způsobem by se trh na rovnovážnou úroveň nájmů dostal proti jiným návrhům rychleji, poznamenal Gandalovič. Dodal, že vyřešit je třeba také dávky na bydlení, které by se však měly postupně snižovat a měly by být časově omezeny. Každý by si podle něj měl zvolit bydlení, které bude odpovídat jeho ekonomické situaci.

Zákon o nájemném, který chybí přes dva roky, nyní připravuje ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Radko Martínka (ČSSD). Nájmy v bytech s regulovanými činžemi by se měly podle tohoto návrhu zvyšovat v jednotlivých oblastech republiky rozdílně. Ročně by podle ministra mohly nájmy růst po přechodné období v průměru kolem deseti procent. Dosáhnout by měly zhruba pěti procent tržní ceny nemovitosti.

"Přechodné období má trvat nejdéle šest let," řekl na konferenci náměstek pro bytovou politiku na MMR Ivan Přikryl. Dodal, že návrh zákona o nájemném předá ministerstvo Poslanecké sněmovně nejpozději do konce června. Vyřešit je podle něj třeba také sociální příspěvek. Lidé, kterým by náklady na bydlení přesáhly zhruba 30 procent čistých příjmů, by měli podle Přikryla pobírat sociální příspěvek.

Majitelé domů uvádějí, že se má nájemné okamžitě zvýšit na úroveň zhruba 50 korun za metr čtvereční a měsíc tak, aby na regulaci nemuseli doplácet. Navýšení nájmů na pět procent skutečné tržní ceny nemovitosti je prý možné akceptovat po přechodnou dobu. "Do roku 2010 by se nájmy měly zvýšit na šest až sedm procent tržní ceny nemovitosti, což je úroveň obvyklá v Evropě," řekl ve středu předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček.

Sdružení nájemníků uvádí, že celkové náklady na bydlení již nyní dosahují evropského standardu. Podle předsedy sdružení a poslance ČSSD Stanislava Křečka je třeba přijmout zákon, který bude trh s bydlením regulovat. "Je třeba dělat postupné kroky. Lidé musí své bydlení zaplatit," uvedl na dnešní konferenci Křeček. Dodal, že se musí respektovat právo lidí na bydlení.

Problém regulace nájemného se v České republice týká zhruba 750.000 bytů, tedy téměř pětiny trvale obydlených bytů. Soukromým majitelům patří kolem 300.000 bytů, ostatní byty vlastní obce. Kvůli regulaci nájemného již více než 200 majitelů domů podalo stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK