Nezaměstnanost prý v dubnu klesla pod devět procent

06.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. května (ČTK) - Duben se podle pátečního Práva stal prvním měsícem tohoto roku, kdy nezaměstnanost v Česku klesla pod devět procent. Proti březnu se počet lidí bez práce snížil o půl procenta a míra nezaměstnanosti je tak 8,9 procenta, píše deník s odvoláním na informovaný zdroj. Pokud tento vývoj potvrdí i oficiální statistika, kterou zveřejní v pondělí ministerstvo práce a sociálních věcí, znamenalo by to, že během dubna ubylo 28.000 nezaměstnaných.

Počet lidí bez práce by se měl podle Práva v dubnu pohybovat kolem 512 tisíc, zatímco v březnu to bylo přes 540 tisíc lidí.

K poklesu nezaměstnanosti přispěl rozjezd sezónních prací, ale i to, že úřady práce stále ve větší míře uplatňují nástroje aktivní politiky zaměstnanosti. Posílají nezaměstnané na veřejně prospěšné práce, nebo se jim daří najít nové místo pro absolventy rekvalifikačních kurzů, píše Právo.

Nezaměstnanost v ČR klesá již od února, tedy třetí měsíc za sebou.

Podle informací, které má zatím k dispozici ČTK, se nezaměstnanost v dubnu snížila na Chomutovsku, na Svitavsku, Lounsku, Litoměřicku či Trutnovsku. Nižší byla i na Mostecku, které je dlouhodobě oblastí s nejvyšší nezaměstnaností v zemi.

Mostecko vykázalo na konci dubna míru nezaměstnanosti 21,98 procenta, což je meziměsíční pokles o 0,84 procentního bodu. Bez práce bylo 13.812 lidí, o 302 mužů a žen méně než v březnu. Pokračuje každoroční trend jarního odlivu klientů, snížení počtu nezaměstnaných se očekává i v dalších měsících, řekl Josef Kott z mosteckého úřadu práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK