Nejvyšší mzdy mělo loni opět vedení ČKA, vydělalo 21 milionů

06.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. května (ČTK) - Nejlépe placenými manažery vrcholných státních institucí byli i v loňském roce lidé z představenstva České konsolidační agentury (ČKA). Píšou to páteční Lidové noviny, podle nichž si pětičlenné představenstvo v roce 2004 přišlo na 21 milionů korun. V průměru si každý člen vedení vydělal 4,2 milionu korun, což představuje měsíční plat 350 tisíc.

Přestože v minulosti ministr financí Bohuslav Sobotka srovnatelnou výši odměn pro manažery, kteří spravují problémový majetek, kritizoval, nyní už mu nevadí. "Jednoznačně je tam už dneska závislost mezi efektivitou prodeje a motivací pro zaměstnance ČKA," citují jej LN. Před dvěma lety nicméně srovnatelnou výši odměn tehdejšího vedení kritizoval s tím, že zcela převyšuje jakékoli myslitelné odměny ve veřejném sektoru, připomíná deník.

Podle Sobotky se však zavedení motivačního systému odrazilo na lepším fungování ČKA, což se projevilo na jejím zlepšeném hospodaření. ČKA sice dosáhla nejmenší ztráty ve své historii - 3,5 miliardy korun, na druhou stranu ale předchozí vedení - na rozdíl od současného - muselo vyřešit obrovské objemy špatných úvěrů, které na agenturu převedly velké banky v rámci svého očištění. To se samozřejmě projevilo na horších výsledcích, konstatují LN.

Za ČKA zaostává výší platů dokonce Česká národní banka i Fond národního majetku. Vedení ČNB si loni vydělalo dohromady 18,2 milionu korun. Částka se však dělila mezi sedm členů bankovní rady, na jednoho tak vychází 217 tisíc korun. Největší příjem má guvernér centrální banky, která jako jediná instituce zveřejňuje osobní příjmy.

Ještě menší příjmy než v ČNB mají na Fondu národního majetku. Deset vrcholových manažerů fondu si vydělalo 15,4 milionu korun, což odpovídá měsíčnímu výdělku 128 tisíc, píšou Lidové noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK