České spořitelně do března klesl zisk o 12,4 pct

06.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. května (ČTK) - Česká spořitelna v prvním čtvrtletí letošního roku hospodařila s čistým ziskem 2,3 miliardy korun. Proti stejnému období loňského roku, kdy banka měla zisk 2,6 miliardy korun, to je pokles o 12,4 procenta. Pokles je ovlivněn prodejem Pojišťovny ČS v prvním čtvrtletí roku 2004, informovala mluvčí banky Ladislava Hadravová. Bilanční suma ČS poklesla o téměř procento na 616,7 miliardy korun.

Provozní zisk vzrostl meziročně o 6,8 procenta na 2,95 miliardy korun. O téměř pět procent na 4,4 miliardy korun vzrostl čistý výnos z úroků. Příjem z poplatků a provizí se zvýšil ze dvou miliard na 2,2 miliardy korun. "Navzdory nízkým úrokovým sazbám má za sebou Česká spořitelna dobrý růst zisku; bez vlivu prodeje neživotního pojištění v roce 2004," dodal generální ředitel ČS Jack Stack.

Banka do konce března zaznamenala růst zájmu o úvěry. Úvěrové obchody meziročně vzrostly na 250 miliard korun, tedy o 16 procent. Roste zejména zájem o hypotéky, jejichž objem se zvýšil o 59 procent na 43 miliard korun. Objem úvěrů obyvatelstvu překročil 102 miliard korun, což je meziročně o 36 procent více. Vklady vzrostly o pět procent na 364 miliard korun.

Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů, loni zvýšila čistý konsolidovaný zisk meziročně o 14 procent na rekordních 8,65 miliardy korun. Česká spořitelna patří do skupiny rakouské Erste Bank. Její akcie se na rozdíl od Erste neobchodují na pražské burze. Zisk České spořitelny se na celkovém výsledku skupiny Erste loni podílel téměř 40 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK