Japonské akcie stouply po svátcích na třítýdenní maximum

06.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 6. května (ČTK) - Akcie na tokijské burze ve čtvrtek po třídenní přestávce doháněly zmeškaný růst na Wall Street a jejich hlavní index vystoupil na třítýdenní maximum. Investoři kupovali zejména akcie velkých vývozců. Na devizovém trhu dolar mírně zpevnil v přípravě na údaje o zaměstnanosti v USA.

Akciový index Nikkei 225 stoupl v závěru o 1,73 procenta na 11.192,17 bodu, nejvýše od 15. dubna. Byl to největší přírůstek indexu od loňského 2. prosince. Minulé tři dny byla burza kvůli svátkům uzavřena.

Akcie automobilek Toyota, Nissan a Honda rostly o více než tři procenta. Zčásti to bylo díky důvěře investorů v jejich převahu nad americkými konkurenty GM a Ford, které ve čtvrtek utrpěly snížením ratingů na podřadnou úroveň. Prudce rostly i akcie firmy Canon.

Dolar dnes mírně zpevnil a pozornost trhu se přesunula na odpolední zprávu o vývoji amerického trhu práce. Ekonomové čekají růst počtu nových pracovních míst o 170.000 po březnovém přírůstku 110.000 míst.

Investoři rovněž pozorně sledují jakékoliv náznaky budoucí revalvace čínského jüanu. Americké ministerstvo financí ve čtvrtek oznámilo, že finanční činitelé USA a Číny se sejdou v pondělí k diskusím mimo jiné o kurzové politice.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru posílil na 1,2940 USD ze čtvrtečního závěru v USA na 1,2955 USD. K japonské měně dolar stoupl na 104,60 JPY z předchozích 104,40 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK