Koruna nepatrně zpevnila na 29,93 Kč/EUR, silnější i k dolaru

06.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. května (ČTK) - Posilování české měny v pátek zvolnilo tempo. Koruna od rána posílila asi o tři haléře na 29,93 Kč/EUR. Stagnují také ostatní středoevropské měny, řekl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru koruna přidala asi čtyři haléře na 23,10 Kč/USD.

"Zdá se, že příchod dalších prostředků do střední Evropy, který byl tento týden hlavním zdrojem zpevňování koruny, se vyčerpává," řekl Vlk. Koruna v uplynulých dnech zpevnila o více než 60 haléřů a po třech týdnech se vrátila pod hranici 30 korun za euro. Pomohly jí k tomu také příznivé výsledky zahraničního obchodu.

Dnes by se koruna mohla posunout na ještě pevnější hodnoty, ale v dalších dnech podle Vlka přijde korekce. Podle ekonomů by koruně mohl dočasně ublížit i případný pád polského zlotého způsobený tamní politickou krizí. Postupně by se však měla posouvat až na 29,60 Kč/EUR, odhadla Markéta Šichtařová z Next Finance.

Koruna v posledních dnech otočila i vůči dolaru. Zatímco v první polovině týdne se dostala až na půlroční minimum 23,75 Kč/USD, poté začala zpevňovat. Další vývoj bude záležet na dnešních údajích z amerického trhu práce, které mohou zahýbat kurzem dolaru k euru a nepřímo tak ovlivnit i českou měnu. Do dvou týdnů by se koruna podle Šichtařové měla vrátit pod hranici 23 korun za dolar.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK