Unipetrolu do konce března stoupl čistý zisk na 1,1 mld.Kč

06.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. května (ČTK) - Petrochemická skupina Unipetrol zvýšila v prvním čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk meziročně na 1,108 miliardy z 303,9 milionu korun. Výsledky holdingu odrážejí vývoj ekonomických ukazatelů všech hlavních dceřiných společností skupiny. Informoval o tom mluvčí holdingu Tomáš Zikmund. Zisk před zdaněním stoupl na 1,241 miliardy z 387,7 milionu Kč.

Celkové tržby skupiny přesáhly 22,5 miliardy korun, což je meziročně zhruba o 5,2 miliardy korun více. Aktiva holdingu činila ke konci března 70,6 miliardy korun.

Ze šesti nejdůležitějších dceřiných firem vykázaly v 1. čtvrtletí podle dříve zveřejněných výsledků ztrátu pouze Unipetrol Rafinérie a pardubická rafinerie Paramo. Další firmy holdingu hospodařily s hrubým ziskem.

Nejvíce vydělal Chemopetrol, který zvýšil hrubý zisk meziročně o 800 milionů na 1,065 miliardy Kč. V jeho výsledku se pozitivně projevily příznivé petrochemické marže a vysoký objem výroby a prodeje.

Druhého nejvyššího zisku dosáhla Spolana, která do března vydělala 168,6 milionu hrubého, zatímco ve stejném období loni to bylo 23,3 milionu korun. Benzina vykázala hrubý zisk 113 milionů korun, zatímco ve stejném období loni měla ztrátu 93,6 milionu korun. Česká rafinérská skončila s hrubým ziskem 89 milionů Kč, což je o 22 milionů více než ve stejném období loni.

Skupinu koupil polský koncern PKN Orlen, který za 63procentní státní podíl nabídl 13,05 miliardy korun. Nejpozději do poloviny května musí polská firma za akcie Unipetrolu zaplatit. Ve stejný den převede Fond národního majetku akcie. Pokud transakce nebude hotova zhruba do začátku června, může od ní PKN i český stát bez sankcí odstoupit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK