Objem leasingu v ČR klesl o procento, stoupl zájem o úvěry

06.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. května (ČTK) - Objem leasingu movitých věcí u členů Asociace leasingových společností (ALS) klesl v prvním čtvrtletí meziročně o procento na 20 miliard korun. Zároveň ale tyto firmy poskytly do konce března spotřebitelské úvěry za 6,6 miliardy korun, což znamenalo nárůst o 60 procent. Vyplývá to ze statistiky zveřejněné na internetových stránkách asociace. Podíl jejích členů na leasingovém trhu představuje 97 procent.

Odborníci očekávají, že se loňský pokles leasingového trhu letos zastaví. "Předpokládáme v tomto roce mírný nárůst, záležet bude ovšem na vývoji prodeje automobilů," řekl místopředseda představenstva CAC Leasing Milan Gerža. Leasingový trh v České republice loni poprvé v historii nepřinesl meziročně lepší čísla.

Vzhledem k rostoucímu zájmu o leasing nemovitostí, strojů a zařízení i k obecnému zlepšení ekonomiky očekáváme letos růst leasingového trhu, míní analytik serveru Finance.cz Pavel Nesejt. Údaje o poklesu trhu v prvním čtvrtletí o procento naznačují, že se trh již přizpůsobil novým podmínkám, doplnil Petr Zámečník ze serveru Měšec.cz.

Objem leasingu movitých věcí, kam patří vedle osobních a nákladních aut také stroje či počítače, klesl v roce 2004 o 2,8 procenta na 96,6 miliardy korun. Příčinou byly květnové daňové úpravy a horší prodej nových aut. Po vstupu do EU zmizela u daně z přidané hodnoty snížená sazba pro leasing automobilů, což postihlo hlavně fyzické osoby. U občanů byla dříve daň pětiprocentní, nyní je 19 procent. Dalším důvodem byl slábnoucí zájem o nová auta, nosné složky trhu.

Proti loňskému prvnímu čtvrtletí klesl podíl leasingu osobních a lehkých užitkových aut z 45,1 na 44,7 procenta a podíl leasingu těžších dopravních prostředků se snížil z 34,4 na 31 procent. Naopak podíl leasingu strojů se zvýšil ze 17 na 21 procent. Podíl leasingu počítačů a vybavení kanceláří zůstal na jednom procentu. Leasing ojetých vozů na celkovém leasingu vozidel činil v prvním čtvrtletí 15,7 procenta, zatímco loni v témže období byl 34,8 procenta.

Leasing se v tuzemské ekonomice často využívá. Od roku 1991 do loňska činil objem leasingu movitých a nemovitých věcí celkem 872 miliard Kč. Mezi zeměmi střední a východní Evropy zaujímá Česko v leasingu první místo. Podíl leasingu na financování investic do české ekonomiky představuje zhruba třetinu, což je dvojnásobek evropského průměru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK