Čepro získalo úvěr 2,5 mld. Kč na financování provozu a investic

06.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. května (ČTK) - Společnost Čepro získala od České spořitelny a Komerční banky úvěry v celkové výši 2,5 miliardy korun na financování provozu a investic. Peníze budou sloužit také k zajištění daňových plateb. Řekla to mluvčí Čepra Alena Čechová. Finanční situace Čepra se oslabila poté, co firma začala čelit soudním sporům o pohledávky za několik miliard korun. Čepro pohledávky považuje za fiktivní.

"Česká spořitelna a Komerční banka předložily optimální řešení, které zajistí finanční stabilitu společnosti," uvedl generální ředitel Čepra Tomáš Kadlec. Tyto úvěry firma získala bez garance státu.

Kvůli sporům o pohledávky a hrozbě exekuce se Čepro dostalo na přelomu roku do finančních potíží a vláda se proto rozhodla, že za úvěry pro Čepro bude prostřednictvím Fondu národního majetku ručit. Ten na začátku února podepsal s Českou spořitelnou smlouvu o garanci až do výše 2,6 miliardy korun. Na základě této záruky Čepro již dříve získalo potřebné prostředky pro provoz a investice.

Společnost Tukový průmysl vymáhá po Čepru pohledávku 2,8 miliardy korun. Jde o pokutu celního úřadu Tukovému průmyslu za to, že do oběhu vydal pohonné hmoty, které neproclil. Tukový průmysl ale tvrdí, že za porušení celních povinností může Čepro, které pohonné hmoty bez jeho souhlasu vydalo. To ale Čepro popírá. Další jednání soudu je stanoveno na 15. června.

Pohledávka Tukového průmyslu má původ u společnosti Bena, která patřila k největším obchodníkům s pohonnými hmotami. S touto firmou jsou spojeny další pohledávky, které nyní vůči Čepru uplatňují jiné dvě firmy. Zhruba 2,6 miliardy korun žádá Al Batal General Trading, další firma M Port uplatňuje pohledávku 348 milionů korun. Čepro i tyto pohledávky nepovažuje za oprávněné.

Čepro patří k nejvýznamnějším českým průmyslovým podnikům. Zabývá se především přepravou a skladováním ropných produktů, provozuje síť čerpacích stanic EuroOil a ochraňuje zásoby státních hmotných rezerv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK