Kurz koruny posílil na třítýdenní maximum k euru, k dolaru klesl

06.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. května (ČTK) - Česká měna díky posílení polského zlotého zpevnila k euru o více než 10 haléřů na 29,82 Kč za euro, kde byla po 17:15. Dostala se tak na třítýdenní maximum. K dolaru naopak oslabila o 15 haléřů na závěrečných 23,25 Kč/USD, což bylo dáno posílením americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací dealingu Komerční banky.

Koruna dnes posílila, protože ji podpořil především polský zlotý, uvedl analytik KB Vladimír Kvasnička. Události z domácího prostředí měna podle něj víceméně ignorovala. Koruně pomohly vedle dobré nálady na okolních trzích také dozvuky čtvrtečních překvapivě dobrých výsledků zahraničního obchodu, doplnila analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

I pro další týden předpokládá Šichtařová další mírné posilování koruny. Čeká se totiž na řadu nově zveřejněných makroekonomických indikátorů, které by vesměs všechny mohly korunu spíše povzbudit. "A navíc celý region stále zůstane na výsluní přízně investorů," podotkla.

Důvodem posílení dolaru na světových trzích bylo podle analytika Volksbank Vladimíra Pikory to, že počet pracovních míst v nezemědělském sektoru USA stoupl v dubnu meziměsíčně více, než se čekalo. Spekulanti si tento rychlý nárůst vysvětlili jako příslib rychlejšího růstu ekonomiky a také vyšších úrokových sazeb. Zatímco ráno se kurz pohyboval kolem 1,295 USD/EUR, odpoledne to už bylo 1,283 dolaru za euro.

Koruna v minulých dnech zpevnila o více než 70 haléřů a po třech týdnech se vrátila pod hranici 30 korun za euro. Tuzemská měna v týdnu otočila i vůči dolaru. V jeho první polovině se dostala až na půlroční minimum 23,75 Kč/USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK