Hyundai Hysco postaví na Slovensku továrnu za 860 milionů SKK

06.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 6. května (ČTK) - Jihokorejský výrobce automobilových součástek Hyundai Hysco hodlá investovat 28,7 milionu dolarů (zhruba 860 milionů slovenských korun) do vybudování nové továrny na Slovensku. Oznámila to dnes slovenská státní investiční agentura SARIO.

Společnost hodlá zahájit výrobu v nové továrně nedaleko Žiliny začátkem roku 2007. Továrna, která by měla zaměstnat až 60 lidí, bude dodávat produkty z válcované oceli slovenskému závodu jihokorejské automobilky Kia Motors. Ta u Žiliny buduje továrnu s kapacitou 200.000 vozů ročně, píše agentura Reuters.

Slovensko tento týden oznámilo, že v Levicích v Nitranském kraji postaví nový závod za více než 500 milionů eur (téměř 20 miliard SKK) jihokorejský výrobce pneumatik Hankook Tire. Země v uplynulém období přilákala několik velkých investorů, a to hlavně z automobilového průmyslu. U Trnavy plánuje v příštím roce otevřít závod za 700 milionů eur (necelých 28 miliard SKK) automobilka PSA Peugeot-Citroën.

V minulém desetiletí se zahraniční investoři Slovensku spíše vyhýbali, nyní velké koncerny Slovensku dokonce dávají přednost před sousedními zeměmi. Důvodem jsou zejména reformy pravicového kabinetu Mikuláše Dzurindy, který prosadil například zavedení jednotné daně z příjmů, a nízké pracovní náklady ve srovnání s okolními státy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK