MfD: Stravenkám zatím nová konkurence nehrozí

07.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. května (ČTK) - Nápad, že by firmy místo balíčků stravenek poskytovaly svým zaměstnancům rovnou peníze a bylo by to pro ně stejně daňově výhodné, podle Mladé fronty Dnes prozatím padl. Paragraf, který společnostem umožňoval dát zaměstnanci 50 korun na den a ty si odečíst z daní, stihl vypadnout z novely zákona o dani z příjmu dříve, než došla do vlády. Ocitl se pod silným tlakem několika firem, jež stravenky v Česku vydávají, píše deník.

"Novela se nakonec prioritně soustředila na snížení daní a změna režimu u stravenek nebyla prioritou," komentoval postup úředníků Radek Němeček z tiskového odboru ministerstva financí. Podle MfD však nevyloučil změnu v budoucnu.

Původně daňová novela mířící do vlády počítala s tím, že firma by mohla vedle stravenek či zajištění jídelny poskytnout zaměstnancům peníze. Bylo by to pro ni daňově ještě o něco výhodnější a jednodušší než stravenky. "Určitě bychom toho využili. Administrativa stravenek je poměrně náročná," uvedl například mluvčí Pražské energetiky Petr Holub ještě než možnost poskytovat peníze ze zákona zmizela.

Vydavatelům stravenek se však plánované změny nelíbily. "Asociace poskytovatelů stravenek adresovala na ministerstvo financí dopis, ve kterém upozornila na rizika a důsledky připravovaného opatření," cituje MfD finančního šéfa Le Cheque Dejeuner Jana Skalického. Vydavatelé stravenek, ke kterým patří ještě Accor Services (lístečky Ticket) a Sodexho Pass, argumentovali hlavně tím, že by lidé přestali chodit do restaurací a stát by tím přišel o miliardy korun na daních, píše MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK