Švejnar: ČR je pod úrovní svého ekonomického potenciálu

07.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 7. května (ČTK) - Česká ekonomika mohla za posledních 15 let růst mnohem vyšším tempem než dosaženým. Kdyby rostla jako Polsko, měli by Češi o 30 procent vyšší příjmy než současné. V rozhovoru pro Lidové noviny to uvedl profesor Michiganské univerzity Jan Švejnar.

"Kdybychom (česká ekonomika) za posledních 15 let rostli jako Polsko, tak máme v průměru měsíční platy o 30 procent vyšší než teď. Loni jsme mohli růst šest, sedm, ale i osm procent. Kdyby tady bylo takové tempo růstu, byl by mnohem větší daňový výnos i s nižšími daňovými sazbami," řekl LN Švejnar.

Příčiny toho, že země je pod úrovní svého ekonomického potenciálu, spatřuje Švejnar v absenci reforem.

"Prvním krokem měla být dokonalá reforma právního systému. Takhle záležitost nás pak pronásledovala během celých 90. let. Všechny velké ekonomické transformační kroky se prováděly v systému, který nebyl dostatečně právně podchycen. Proto docházelo k velkému tunelování, byli jsme svědky problémů v bankovním sektoru, jež byly vyřešeny až na konci 90. let," řekl.

Dalšími kroky, které nebyly podniknuty a nyní potřebují bezodkladné řešení, jsou podle něj reforma penzijního systému, reforma zdravotnictví, zlepšení podnikatelského prostředí a fungování trhu práce. A také dokončení právního rámce, například nyní zákon o úpadku.

"Česko má ale štěstí, že se dostalo do Evropské unie a zeměpisná poloha nás činí velmi atraktivní pro zahraniční kapitál. Byť je ho tady méně, než kdyby byly provedeny potřebné změny," poznamenal.

Švejnar se také přiklonil k brzkému přijetí eura. "Pokud můžeme přijmout euro rychleji, tak je to výhodné. Tomu se musí podřídit i snižování deficitu veřejných rozpočtů. Pokud je ekonomika v recesi, lze dočasně zvýšit veřejné výdaje, aby se zvýšilo tempo růstu. Ale když ekonomika roste, není důvod, proč by zodpovědná vláda neměla snížit schodek," řekl v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK